Učenici u Beloj Crkvi obeležili Svetski dan osoba sa autizmom

Učenici belocrkvanskih osnovnih i srednjih škola nizom aktivnosti juče su obeležili Svetski dan osoba sa autizmom.

Program aktivnosti obuhvatao je kreativne radionice, edukacije i širenje svesti u lokalnoj zajednici o važnosti uklanjanja prepreka kako bi osobe sa autizmom i njihove porodice imale kvalitetnije živote.

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. Godine. Ove godine se obeležava uz slogan „Srećnija budućnost za autizam”.

Učenici OŠ „Žarko Zrenjanin“ pokazali svoju solidarnost, podršku, razumevanje i prihvatanje osoba sa autizmom. Učenički parlament sa nastavnicom Vesnom Kutrički je osmislio aktivnosti za ovaj dan. Na časovima likovne kulture su svi učenici kreirali panoe sa porukama podrške osobama sa autizmom i kreirali su prezentaciju na ovu temu i razgovarano je o tome kako pomoći osobama koji žive sa ovim neurorazvojnim poremećajem.

Na času građanskog vaspitanja, sa nastavnicom Sarom Spasojević su prikazali urađene radove i nakon pažljivo odslušane prezentacije, učenici su postavljali pitanja nastavnicama. Učenički radovi biće izloženi tokom vikenda u prozorima škole.

U Osnovnoj školi “Dositej Obradović” učenici I1, II1, III1, IV1, IV2 i specijalnog odeljenja sa svojim učiteljicama na veoma kreativan način su obeležili Svetski dan osoba sa autizmom i pružili punu podršku deci sa autizmom.

Kreativne radionice, ukrašavanje školskog ambijenta u plavo, osvetljavanje plavim sijalicama, muzičke radionice i druženje uz isticanje prihvatanja drugara sa autizmom obeležili su ovaj dan u Osnovnoj školi “Sava Munćan” u Kruščici.

Članovi Učeničkog parlamenta Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole su osmislili radionicu posvećenu podizanju svesti o autizmu. Cilj radionice je prihvatanje autizma.Prihvatanje autizma je saslušati kako je živeti sa autizmom i učenje iz priča ovih osoba. Ove osobe ne traže sažaljenje, već strpljenje i razumevanje. Gledaj na autizam kao na drugačiju sposobnost, a ne nesposobnost. Podseti ih svih stvari koje mogu da urade, a ne onih koje ne mogu. Istaknite prednosti osoba sa autizmom.

Plava boja kao simbol autizma ujedno predstavlja njihove nedodirljive svetove u kojem kriju svoja osećanja i radosti.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*