Uređen prilaz javnoj česmi u Svetosavskoj ulici

Mnogi Belocrkvani dolaze na česmu u Svetosavkoj ulici kako bi se snabdeli hladom i kvalitetnom vodom za piće. Da bi pristup bio lakši i bezbedniji opština Bela Crkva finansirala je radove na uređenju prostora oko ove javne česme. Postavlja se antiklizna podloga, koja je istovremeno i vodopropusna.

Voda sa izvorišta „Siga“ 1999. godine dovedena je do Svetosavske ulice gde je sagrađena česma, kako je Belocrkvani zovu „Tri česme“, a kontrolu ispravnosti kvaliteta vode vrši „Belocrkvanski vodovod“.

Izvorište pitke vode „Siga“ koje se nalazi na samom obodu Bele Crkve, pominje se još 1757. godine, kao romantično mesto sa puno zelenila i izvorom hladne vode. Poznat je i pod imenom Pricentalova dolina iz razloga što je ovu dolinu iste godine kupio sveštenik Ernest fon Pricental. On je podigao letnjikovac i prelepu botaničku baštu sa bazenom za kupanje.

Ušuškana između dva brdašca obraslih gustom šumom, Siga je oduvek predstavljala i jedno od omiljenih izletišta za Belocrkvane, ali i jedno od pluća grada.

Po merenjima iz novembra 1988. godine, izdašnost izvora izvora iznosila je 2,0 litara u sekundi.

Tri cesme radovi podloga

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*