Uskršnji vašar i „kumačni ponedeljak“ u Jasenovu – da se ne zaboravi (FOTO)

Hor Bela Muzika Jasenovo

Udruženje žena „Jasenovčanka“ iz Jasenova i ove godine je organizovalo manifestaciju pod nazivom „Uskršnji vašar“ u okviru koje je u sali seoskog muzeja postavljena izložba starih fotografija i rukotvorina i organizovan kulturno umetnički program u sali seoskog Doma za kulturu.

Domaćin programa je bilo kulturno-umetničko društvo „Đorđe Maletić“, a kao gosti su nastupili pesnici vršačkog udruženja pesnika „Vršac“ i gradski hor „Bela muzika“ iz Bele Crkve.

Program su otvorili članovi mlađe grupe KUD „Đorđe Maletić“ igrama iz Vojvodine, a pre nastupa predstavili su već pomalo zaboravljeni običaj koji je održavan na mali Uskrs, u narodu poznat kao „kumačni ponedeljak“. U centru sela bi se okupili mladi, a zatim bi se, ljubeći se kroz vrbov venčić i darujući ofarbana jaja, ritualno bratimili. Nekada su ovi poljupci bili i uvod u neku buduću vezu. Nastupili su i najmlađi članovi društva, i na kraju programa starija grupa je izvela vlaške igre.

Kud Djordje Maletic Jasenovo

Pesnici iz Vršca govorili su svoje stihove, a hor „Bela muzika“ izveo je splet narodnih pesama iz svog bogatog repertoara. Kao solisti nastupile su Biljana Stanisavljević i Tanja Sekulić.

Po zvršetku programa domaćini i gosti nastavili su druženje uz muziku i hranu koju se pripremile članice udruženja „Jasenovčanke“.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*