Usudni put Vrščanina Jovana Sterije Popovića u Srbe

Predstava pod nazivom „Serbio, zemljo roda moga – Sterijin put u Srbe“, koja govori o Vrščaninu Jovanu Steriji Popoviću, po tekstu Milovana Vitezovića i u režiji Bogdana Jankovića, sutra će imati svoju premijeru u Užicu.

Reč je o komadu nadahnutim Sterijinom životnom pričom i njegovim devetogodišnjim boravkom u Srbiji, tokom kojih je osnivao najvažnije institucije srpskog naroda.

Jovan Sterija Popović (ili Jovan Popović Sterijin) rođen u Vršcu 1806. godine , u trgovačkoj porodici. Osnovnu i srednju školu učio je u Vršcu, Temišvaru i Pešti, a prava u Kežmaroku.

Nakon svoj bogatog školovanja i rada od 1848. živi u Vršcu, gde je i preminuo 1856. godine.

Još kao dete, sa urođenim posmatračkim darom kao kod svih potonjih stvaralaca, imao je priliku da posmatra šaroliku galeriju graždana Vršca.

Njegova majka koju je ceo Vršac znao pod imenom Jula Molerova (jer je bila i ćerka, a u prvom braku i supruga slikara), imala je naročiti položaj u Vršcu, srpskom Vršcu koji je ona pamtila još od vremena kad, je on bio odvojena opština sa zvaničnim nazivom Racki Vršac.

Otac mu je bio došljak Grk (po nekima Cincar), ali  Sterija nije zabeležio odakle mu se otac doselio u Vršac.

Jovan Sterija Popović je osnivač srpske drame, ali je imao mnogo važniji kao komediograf.

On je nadmašio sve ono što je u srpskoj književnoeti stvoreno pre njega, i po mnogima ostao najbolji srpski komediograf.

– Privlačila ga je tragedija. Htela ga je komedija. Obe je doživljavao i pisao. Imao je izbora da ne bude Srbin. Mogao je da bude Grk. Opredelio se za Srbe, tako da nikad nije zažalio i kad su mu oni davali za to dovoljno razloga, ponekad i previše. Voleo ih je neizmerno i oni su mu uzvraćali baš na srpski način. Spoznao je i iskusio srpske karaktere. Srbija mu je bila usudna zemlja, napisao je o Steriji autor drame Milovan Vitezović i pojasnio da ovaj dramski tekst „uverljivo pokazuje Sterijin put u Srbe i kako ih je uveo u red kulturnih naroda Evrope“.

Reditelj Bogdan Janković iz Novog Sada je objasnio da se predstava bavi devetogodišnjim Sterijinim boravkom u Srbiji kada je, kao ministar prosvete, osnivao najvažnije institucije srpskog naroda, kao što su začetak Akademije nauka, Narodni muzej, Čitalište…

– Sterija se u komadu bori sa politikom, mentalitetom naroda, strahom od promena, nepismenošću i stavom države da su prosveta i kultura trošak. Srbija je, posle Sterijinog boravka i rada u njoj, doživela promenu, ali nažalost i danas prepoznajemo prepreke onog vremena, poručio je reditelj.

Premijera predstave „Serbio, zemljo roda moga – Sterijin put u Srbe“  biće u Narodnom pozorištu Užice u četvrtak, 2. novembra, sa početkom u 20 časova.

U komadu igraju Vahidin Prelić, Dušan Radojičić, Hadži Nemanja Jovanović, Branislav Ljubičić, Igor Borojević, Tanja Jovanović i Slobodan Ljubičić. Scenografiju je osmislila Marijana Zorzić Petrović, kostime Tatjana Jovanović, muziku Miroljub Aranđelović Rasinski, scenski pokret Ivica Klemenc, dizajn zvuka Nikola Pejović, a dizajn svetla Radomir Stamenković.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*