Visoka delegacija Češke Republike posetila opštinu Bela Crkva (VIDEO)

Ceska parlamentarna delegacija u Beloj Crkvi

Parlamentarna delegacija Češke Republike na čelu sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom, kao i ambasador Češke Ambasade u Beogradu, njegova ekselencija Tomaš Kuhta, posetila je opštinu Bela Crkva.

Visoku delegaciju primio je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević, a nakon toga održan je sastanak sa predstavnicima Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i sa predstavnicima čeških udruženja.

„Zahvalio bih se predsedniku opštine, kao i predstavnicima češke zajednice koji su nam govorili o manifestacijama i aktivnostima koje se sprovode u vašoj opštini. Ovde se osećam kao kod kuće, budući da mi je poreklo iz Moravske oblasti koja je ovako ravna i rodna kao i Banat. Posebno su me impresionirala vaša jezera kojih ima i u Moravskoj oblasti, a isto su nastala vađenjem šljunka. Posebno mi je drago što sam čuo na koji način se i danas održava tradicija kod Čeha na ovom području. Veoma je značajno što kod mladih vlada interesovanje za učenje češkog jezika i za rad u češkim udruženjima, ne samo kod mladih koji imaju češko poreklo, već kod svih mladih i ja vam želim puno uspeha na tom polju. Biće mi drago ako u narednom periodu budem u mogućnosti da pružim pomoć i podršku u realizaciji aktivnosti češke zajednice“ – rekao je Vondraček.

Ambasador Češke Republike u Beogradu Tomaš Kuhta istakao je da su odnosi između Srbije i Češke danas na najvišem nivou.

„Želeo bih da se zahvalim predsedniku i rukovodstvu opštine na izuzetnom doprinosu dobrom zajedničkom životu češke zajednice i većinskog stanovništva na teritoriji opštine Bela Crkva. Ambasada Republike Češke realizovala je mnogobrojne projekte na teritoriji gde je najveća koncetracije češke zajednice, koji su doprineli boljim uslovima života svih stanovnika, a sa tom praksom nastavićemo i u narednom periodu. Podržaćemo relizaciju projekata, ne samo u Beloj Crkvi, već i u okolnim naseljenim mestima“ – rekao je Tomaš Kuhta.

Predsednik opštine Bela Crkva prezentovao je projekte koje lokalna samouprava sprovodi. s posebnim akcentom na industrijsku zonu. S obzirom na intenziviranje kotakata, razgovaralo se i o mogućnosti otvaranja prozvodnog pogona češkog preduzeća u belocrkvanskoj opštini.

Ljiljana Stehlik, predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, predstavila je rad saveta i aktivnosti koje savet sprovodi u oblasti kulture i učenja češkog jezika. Istakla je važnost očuvanja jezika i kulturnog nasleđa Čeha koji žive na ovom području, kako bi se sačuvala tradicija i nacionalni identitet.

Češka delagacija posetila je i naseljeno mesto Kruščica gde su upoznati sa manifestacijama koje sprovodi češka zajednica. Obišli su Osnovnu školu „Sava Munćan“ i balon salu, gde su najmlađi polaznici foklorne sekecije Češke besede Kruščica izveli češke narodne igre, a nakon toga u sali češkog doma održan je sastanak gde su prezentovani mnogobrojni projekti koji su realizovani u Kruščici uz pomoć Češke Republike.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*