Vredan poklon za udruženje žena „Grebenački miraz“ (VIDEO)

George Dinu u poseti Grebencu

Generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu posetio je udruženje žena „Grebanački miraz“ i tom prilikom uručio im, kao deo rumunske narodne tradicije, ćilim stotinu godina star, koji će upotpuniti Etno postavku ovog udruženja.

„Ćilim je iz porodice Dinu, sačuvan generacijama unazad. Poslednja koja ga je čuvala bila je moja tašta, koja je nažalost preminula prošle godine. Kada sam joj rekao da želim da poklonim ćilim Rumunima u Grebencu, dala je svoj blagoslov. Jako sam srećan što sam u toku mog boravka u Srbiji kao Generali konzul, ovim poklonom uspeo da bar malo pomognem udruženju iz Grebenca. Smatram da će ovaj ćilim, kao deo rumunske narodne tradicije, mnogo više značiti mojim sunarodnicima ovde u Banatu, nego da je ostao u Rumuniji“ – rekao je Dinu tom prilikom.

„Nacionalne zajednice koje žive u Srbiji putem ovakvih predmeta i udruženja koja čuvaju narodnu tradiciju uspevaju da sačuvaju svoj nacionalni identitet i pripadnost rumunskom narodu. Rumunska nacionalna zajednica ima sve mogućnosti od države Srbije da sačuva svoj identitet kroz kulturu, jezik, obrazovanje i crkve. Jako dobro poznajem pipadnike rumunske nacionalne zajednicu ovde i želim da naglasim su oni lojalni građani države Srbije, gde su se rodili, odrasli, učili škole i gde trenutno žive. U isto vreme, bez obzira na podelu velikog Banata, oni se ovde dobro osećaju, a u isto vreme održavaju vezu sa maticom, jer granice ne mogu da podele ljude. Želim i da svima čestitam predstojeće praznike i da im poželim sreću, zdravlje i sve najbolje u Novoj godini“ – dodao je Dinu.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić istakla je značaj Etno postavke udruženja žena „Grebenački miraz“ koja, osim očuvanja rumunske tradicije, mapira i Grebenac na turističkoj karti opštine Bela Crkva.

„Drago mi je što sam danas u Grebencu, zahvaljujem se udruženju žena na pozivu. Ovaj poklon im je izuzetno značajan, Aleksandra Popa i ostale članice udruženja još od letos pripemaju ovu svečanost. Ćilim je oplemenio zbirku u Etno kući na najlepši mogući način. Danas sam ovde da ih podržam i nadam se da ćemo dobru saradnju nasatviti i narednih godina“ – rekla je Simić.

Cilim za udruzenje zena Grebenacki miraz

Sekretar i član Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Tiberie Čortan naglasio je važnost etno postavke udruženja žena „Grebanački miraz“ u daljem očuvanju i unapređenju rumunske kulturne baštine.

Predsednica udruženja žena „Grebenački miraz“ Aleksandra Popa zahvalila se na vrednom poklonu koji će oplemeniti Etno postavku, koja čuva duh starih vremena i prikazuje način života naših predaka.

„Zahvaljujem se Generalnom konzulu Rumunije u Vršcu Georgu Dinu na ovom poklonu, koji je prelep. Velika je čast što smo dobile ovako vredan eksponat za našu Etno postavku i mi ćemo se truditi da sa posebnom pažnjom sačuvamo ćilim i za naredne generacije“ – naglasila je Popa.

Na ovoj svečanosti stihove na rumunskom jeziku recitovala je Elena Stošić, vaspitačica u penziji, koja je do sada objavila tri zbirke svojih pesama.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*