Vršačka Hemijsko-medicinska škola u pobedničkom timu takmičenja „Poslovni izazov“

hemijska skola vrsac

Petočlani tim koga su činili učenici vršačke Hemijsko-medicinske škole, Medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice, Saobraćajne škole „Pinki“ i Računarske gimnazije „Smart“ iz Novog Sada i Srednje škole „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije uz pomoć mentorke Andree Vukomanov sa Univerziteta Metropolitan, pobedio je na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“.

Pobednička ideja Poslovnog izazova su kombi vozila koja služe kao pokretne kuhinje brze hrane.

„Veći broj transportnih vozila nalazio bi se na stalnim prometnim lokacijama oko centra, dok bi drugi deo vozila bio u pokretu, u zavisnosti od situacije. Cilj pokretnih kuhinja je da privuku pažnju potencijalnih mušterija, i omoguće im ukusne obroke bez čekanja, koje mogu naručiti putem aplikacije ili na licu mesta“ – objašnjavaju svoju poslovnu ideju Anđela, Violeta, Aleksa, Milan i Bogdan.

Takmičenje je okupilo više od 120 učenika iz 31 srednje škole iz Vojvodine, i to: Bačke Palanke, Bačke Topole, Novog Bečeja, Futoga, Novog Sada, Pećinaca, Rume, Sente, Sombora, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice, Sremskih Karlovaca, Vršca, Kikinde, Inđije, Šida i Zrenjanina.

Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje zadatka koji im je postavljen na početku takmičenja – osmisliti novi koncept restorana brze hrane. Na kraju dana, svoje biznis planove prezentovali su članovima žirija.

„Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razviju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan“ – izjavio je Nemanja Glavinić iz organizacije „Dostignuća mladih u Srbiji“.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru a pobednici finala će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2018. u Sarajevu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje „Poslovni izazov“ je pokrenuto pre devet godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i UniCredit banke.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*