Vršački aerodrom čeka proširenje piste

aerodrom vrsac

Vršački aerodrom, koji je deo Pilotske akademije SMATSA, već 11 godina je otvoren za međunarodne letove, ali još nije postao komercijalan, poput beogradskog „Nikole Tesle“ i niškog „Konstantina Velikog“.

Ovde se postepeno stvaraju uslovi za sletanje malih putničkih aviona do 70 sedišta, kojima će u skorijoj budućnosti naplaćivati usluge korišćenja aerodroma, što trenutno nije slučaj.Ovde se postepeno stvaraju uslovi za sletanje malih putničkih aviona do 70 sedišta, kojima će u skorijoj budućnosti naplaćivati usluge korišćenja aerodroma, što trenutno nije slučaj.

Direktor akademije Mirko Vranić podseća da je SMATSA za sedam godina, koliko je vlasnik aerodroma i akademije, uložila nekoliko miliona evra u njihovu modernizaciju.

Najpre su oko aerodromskog prostora postavili oko 10 kilometara žičane ograde, a potom su obe betonske piste opremili najsavremenijom telekomunikacionom i svetlosnom signalizacijom, kako bi omogućili i noćno poletanje i sletanje. Modernizovani su i toranj i oprema kontrole letenja, koja funkcioniše u sklopu aerodroma.

„Ostalo je da se glavna pista, koja je dugačka 1.000 metara, produži za 400 i proširi za pet metara, kao i da se stave dva sloja asfalta, kako bi se stekli uslovi da tu sleću avioni teži od 5.700 kilograma, kolika je trenutna nosivost piste“ – predočava Vranić. – „Već smo uspeli da obezbedimo deo zemljišta, koje je ranijim projektima predviđeno za tu namenu, tako da ćemo u narednom periodu, uz podršku grada Vršca i države, koja je zainteresovana za ovaj poduhvat, na sopstvenom zemljištu realizovati tu vrednu investiciju“.

Međunarodni letovi se, zasada, izvode samo „na prijavu“. Usluge korišćenja aerodroma se ne naplaćuju, jer ova vazdušna luka nije registrovana za to.

„Ko želi da sleti na naš aerodrom, treba samo da se najavi. Ukoliko je taj let za naše potrebe, dajemo saglasnost za sletanje. Sve je besplatno“ – ukazuje Vranić.

Samim tim, i malogranični prelaz na aerodromu radi po potrebi, pa pogranična policija i radnici carine dolaze samo kada ima najavljenih letova.

„Prošle godine je na naš aerodrom sleteo helikopter sa Italijanima, koji su došli u Srbiju da obiđu svoje fabrike. Sleteli su kod nas, obišli pogon u Vršcu, pa helikopterom otišli do Sombora, gde imaju drugi pogon, da bi se, potom, vratili u Vršac, kako bi odavde izašli iz zemlje. Takve posete su dobrodošle i gradu i aerodromu, jer predstavljaju dodatni izvor prihoda, a doprinose i popularizaciji Vršca i same Pilotske akademije“ – kaže Mirko Vranić.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*