Vrščanin Slobodan Cvijović dobitnik nagrade za najbolju aplikaciju na evropskom takmičenju za mlade inovatore

Slobodan Cvijovic

Domaća mobilna aplikacija „Krug zdravlja“, čiji je autor Cvijović, namenjena je prepoznavanju i rešavanju mentalnih problema kod mladih.

Nagrada će Slobodanu Cvijoviću biti uručena u decembru, na ceremoniji u Gracu, u Austriji.

Projekat „Krug zdravlja“ se, kao jedini predstavnik Srbije na ovogodišnjem takmičenju, našao među 17 nagrađenih u konkurenciji 144 projekta iz cele Evrope.

Uspeh je, smatra Cvijović, još veći kada se zna da je o pobednicima odlučivao žiri sačinjen od 61 člana iz čitave Evrope, koji su glasali putem interneta, i 24 eksperta iz sveta, koji su birali pobedničke projekte na licu mesta.

„Imajući u vidu da jedna od četiri osobe u Srbiji ima probleme sa mentalnim zdravljem, aplikacija je dizajnirana tako da obrazuje, informiše i pruža podršku, i, što je najvažnije, bude dostupna bilo gde i u bilo kom trenutku.“ – objašnjava Cvijović.  – „Namenjena je mladim ljudima sa mentalnim tegobama i svima koji žele da unaprede svoje mentalno zdravlje, a zbog udaljenosti nemaju pristup profesionalnoj pomoći ili jednostavno žele da ostanu anonimni.“

Stručne tekstove pišu iskusni psiholozi iz Udruženja za podršku ljudima sa neurozom „Herc“ iz Beograda, u okviru kog aplikacija i funkcioniše. Tim njihovih stručnjaka je na raspolaganju svima koji se putem aplikacije obrate za pomoć. Na taj način pomažu i onima koji imaju socijalnu anksioznost i strah od ljudi, te zbog prirode problema ne mogu lično da im se obrate.

Izradu aplikacije su, između ostalih, podržali i Ministarstvo sporta i omladine, Kancelarija za mlade Beograda i Delegacija EU.

Aplikacija „Krug zdravlja“ se može besplatno instalirati na svim pametnim telefonima. Nudi tehnike za prevazilaženje određenih stanja, psihološke testove, video-radionice, forume, segment pitajte psihologa i – garantuje anonimnost

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*