Zgrada Istorijskog arhiva u Beloj Crkvi uskoro u novom ruhu

Pre nekoliko dana počeli su radovi na obnovi fasade zgrade Istorijskog arhiva u Beloj Crkvi, finansirani od strane Ministarstva kulture i informisanja, kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

„Ove godine, Istorijski arhiv Bela Crkva je sa projektom pod nazivom „Zaštita arhivske građe u Istorijskom arhivu Bela Crkva“ konkurisao za dodelu potrebnih novčanih sredstava na konkursima kod Ministarstva kulture i informisanja kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Projekat je prihvaćen na oba konkursa i Arhivu su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 600 hiljada dinara. Novac će biti utrošena na radove koji su preduzeti početkom septembra meseca i koji još uvek traju, a obuhvataju obnovu i kompletno uređenje spoljašnje fasade na uličnoj i delom na unutrašnjoj strani zgrade Arhiva. Uradićemo i zamenu dotrajalih spoljašnih krila prozora, odnosno, biće izrađene replike“ – Istakla je Ljiljana Radonjić, direktor Istorijskog arhiva Bela Crkva.

Radovi su od velikog značaja u cilju zaštite nepokretnog kulturnog dobra zgrade Arhiva, koja ima vrednost spomenika kulture, a posredno i u cilju zaštite pokretnog kulturnog dobra – same arhivske građe, koja je pohranjena u depoima koji su sastavni deo ove zgrade.

Zgrada Istorijskog arhiva u Beloj Crkvi podignuta je 1862. godine i nekada je u ovoj zgradi bio hotel Dimitrija Popovića „Kod grozda“, na mestu ranije gostionice. U zgradi se u međuratnom periodu nalazio starački dom, a od 26. novembra 1956. godine u njoj je smešten Arhiv.

„Godine okreću brojačnik na skali vremena, prohujali događaji nastavljaju svoj život na stranicama pergamenata, knjiga i mapa. A mi smo tu da ih sačuvamo“ – poručuju direktorka i zaposleni Istorijskog arhiva Bela Crkva.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*