Znate li gde je Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“?

rezervat kraljevac

Na rubu Deliblatske peščare, usred banatske ravnice, 16 km od Kovina a samo 60 kilometara od Beograda, nalazi se selo Deliblato. U prirodnjačkim krugovima već nadaleko poznato, Deliblato je svojevrsna turistička atrakcija. Razlog za to je Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“, sa svojim neverovatnim prirodnim bogastvima.

Rezervat između ostalog krase i plutajuća ostrva koja pomerana jakim vetrom neprekidno menjaju okolni pejzaž. Najveće od njih veličine je čak neverovatnih 2,5 ha. Na ostrvu raste i drveće a tokom godine ono, nošeno vetrom, kreće se ovim prelepim jezerom između dva uska grla.

„Kraljevac“ se prostire na 264 ha i stavljen je pod zaštitu države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja prve kategorije. Obuhvata tri prostorne celine: jezero Kraljevac sa plutajućim i stalnim ostrvima i okolnim tršćacima površine 192 ha, pašnjak „Spasovina“ na lesnoj terasi površine 20 ha i dolinu izvora „Obzovik“ površine 52 ha.

kraljevac

Rezervat je utočište brojinih vrsta riba, ptica, i sisara, a njegovi najznačajniji stanovnici pripadaju izuzetno retkim i strogo zaštićenim vrstama.

Umbra ili narodski rečeno mrguda, reliktna je i endemska vrsta sliva Dunava i Dnjestra. Ova vrsta ribe stara preko 7000 godina nalazi se na svetskoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Sa mrgudom stanište deli i čikov, riba koja se nekada koristila za predviđanje vremenskih nepogoda, pošto je osetljiva na promene atmosferskih prilika. Čikov se nalazi na listi stroga zaštićenih vrsta Evrope.

Na plutajućim ostrvima i tršnjacima Kraljevca gnezde se brojne vrste ptica. Među retke i zaštićene kako u Evropi tako i u svetu, spadaju mrka i žuta čaplja, gak i čapljica, eja močvarica, mali kormoran, belobrada i crna čigra kao i patka njorka. U velikim kolonijama, na podrčju rezervata, se gnezdi i živopisna pčelarica, koja zime provodi u tropskim krajevima Afrike i Azije.

U sklopu rezervata se nalaze i pašnjaci „Spasovina“ i „Obzovnik“ koji predstavljaju poslednja utočišta tekunice. Tekunica je sitni glodar iz porodice veverica i predstavlja važnu kariku u lancu ishrane od koje zavise takođe ugroženi stepski soko i orao krstaš. Rezervat je stanište i posebne vrste stepskog glodara – slepog kučeta, specifičnog po tome što nema spoljašne otvore za oči. Slepo kuče iako se u narodu smatra za štetočinu zaštićena je vrsta.

Nisu samo priroda i njena bogastva specifičnosti ovog rezervata. Naime „Kraljevac“ je jedno od retkih prirodnih dobara u Srbiji, koje je na upravljanje dato udruženju građana. O bogastvu rezervata brine se Udruženja sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“ iz Deliblata.

Iako o lepotama rezervata „Kraljevac“ možemo napisati još toliko toga zaustavićemo se i pozvati vas da ga i sami posetite. Bilo da ste ljubitelji sportskog ribolova, rekreacije na vodi, fotografi u potrazi za savršenim kadrom ili ste se jednostavno zaželeli prirode, rezervat „Kraljevac“ je mesto koje će vas očarati.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*