Belocrkvanin Sava Vasiljevski: I u osmoj deceniji – najsnažniji Evropljanin

Legenda belocrkvanskog sporta Sava Vasiljevski, i u osmoj deceniji nastavlja da niže izvanredne uspehe. Na Evropskom Masters šampionatu u powerliftingu, održanom u Budimpešti, Sava se zakitio sa dve zlatne, jednom srebrnom i bronzanom medaljom.

U kategoriji „Masters 4“ iz čučnja Sava je osvojio zlatnu medalju. U dizanju tegova „sa klupe“ osvojio srebrnu medalju, bronzanu medalju u kategoriji „bench press“. Drugu zlatnu medalju osvojio je u „mrtvom dizanju“. U ukupnom plasmanu, Sava je osvojio srebrnu medalju.

Lokalna samouprava opštine Bela Crkva iz programa za sportska udruženja obezbedila je sredstva za put, smeštaj i kotizaciju našeg šampiona, a na pobedničkom postolju Sava je dostojanstveno predstavljao svoju Belu Crkvu i Srbiju, pokazavši da je najsnažniji na Starom kontinetu.

Pre pola veka, 12. januara 1970. godine, Sava je podigao svoj prvi teg. Prvo takmičenje na kome se oprobao jeste takmičenje u disciplini snage „bench press“ održano u Beogradu 1972 godine. Smatra se jednim od pionira powerlifting sporta u Jugoslaviji ili tadašnjih disciplina snage – sekcije u okviru dizanja tegova. 1973 godine odlazi u Francusku i upoznaje čuvenog Serž Nubrea u čijem klubu trenira do 1979. godine, učeći programe snage. Do sada je osvajao 5 puta šampionat stare Jugoslavije. Nastupao kao „bench press“ reprezentativac na evropskom prvenstvu u Nemačkoj 1986. godine, turnirima u Čehoslovačkoj i Poljskoj. Najbolji rezultati su: „čučanj“ 265kg, „bench press“ 200kg i „mrtvo dizanje“ 285kg (bez ikakve opreme, bez kaiša) u tada aktuelnoj kategoriji do 110kg (imao 109kg). Najbolji svoj takmičarski rezultat postigao je na prvenstvu stare države u Sarajevu 1985. godine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*