Belocrkvanski karneval počinje 19. juna

Velika internacionalna karnevalska povorka, eksponati, koncerti, festivali, izložbe, obeležiće Belocrkvanski karneval koji počinje 19. juna svečanim otvaranjem u centru grada.

Opštinu Bela Crkva ne samo da karakterišu prirodne lepote već i bogato kulturno istorijsko nasleđe. Najznačajnija turistička manifestacija je „Belocrkvanski karneval“, jedan od 5 najstarijih evropskih karnevala, a zasigurno je najstariji karneval u Srbiji.

Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Кelnu. Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima kao fašing karnevali.

Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije – eksponati.

U ovogodišnjem sedmodnevnom programu imaćemo više koncerata, izložbi i književnih večeri u toku karnevalske nedelje, a udarni dani biće za vikend.

Petak 23. jun rezervisan je za dečji karneval, veliku salsa žurku, a na glavnoj bini koncert Željka Vasića.

U subotu 24. juna sa početkom u 19 časova centralnom ulicom Bele Crkve prodefilovaće internacionalna karnevalska povorka sa velikim brojem karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva. Alegorijska kola, odnosno eksponati su ono po čemu je Belocrkvanski karneval specifičan i poznat u zemlji i inostranstvu.

Veliki vatromet nas očekuje u 22 časa, a nakon toga koncert Dejan Petrović BIG BEND-a.

U nedelju 25. juna od 19 časova u Gradskom parku koncertom hora „Bella Musica“, zatvoriće se ovogodišnji belocrkvanski karneval.

Gostoljubivi domaćini će vam na svakom koraku omogućiti da uživate u čarima karnevalskih svečanosti i turističkoj sezoni u varošici okruženoj planinskom rekom Nerom, Dunavom i ćudljivom rekom Кaraš sa najlepšim gatom u Vojvodini.

Dobro nam došli!

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*