Crveni krst Bela Crkva obeležio Svetski dan prve pomoći

Crveni krst - Svetski dan prve pomoci

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bela Crkve juče je zajedno sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama obeležila „Svetski dan prve pomoći“.

Volonteri Crvenog krsta Bela Crkva članovima iz udruženja za pomoć MNRO pokazali su KPR, kao i stavljanje unesrećenog u „koma položaj“. Nekoliko članova ovog udruženja su i sami probali da unesrećenog stave u ovaj položaj.

„Na ovoj vežbi posebnu pažnju obratili i na „Hajmlihov zahvat“. Objasnili smo, da ako je detetu nešto zapelo u ustima, samo ga navedite da se dobro nakašlje, jer je kašalj prirodni način da se izbaci strano telo. Ako se strano telo već zaglavilo i prekinulo disanje, bilo bi najbolje da se odmah pozove hitna pomoć. Osobu koja se guši za sve to vreme nikako ne smete ostaviti samu, već počnite da mu pružate pomoć. „Hajmlihov zahvat“ se obavlja tako što je jedna šaka savijena u pesnicu, dok je druga šaka obuhvata, tako da je palac okrenut ka grudnoj kosti. Zahvat se obavlja tako što se tako stisnute šake uz pritisak energično okrenu polukružno. Tako se izvrši pritisak na grudni koš, izbaci se vazduh i oslobode disajni putevi. Ako je u pitanju dete, tu tehniku treba smenjivati sa pokušajem izbacivanja preko kolena. Na kraju akcije smo se svi počastili sokovima i slatkišima“ – kaže sekretar Crvenog krsta Bela Crkva Vladimir Radonjić.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*