Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ otvorena u Beloj Crkvi (VIDEO)

Muzej izlozba Beli Rusi

Putujuća izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ svečano je otvorena u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crki.

Izložbu realizuje Udruženje „Petrovaradin Media“ uz medijsku podršku kompanije „Color Media Communications“ i institucijalnu podršku Ministarstva. Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Postavku su otvorili: Igor Vokoun, direktor Muzeja u Beloj Crkvi, Vladimir Kasteljanov, osnivač Muzeja „Ruska soba“ i Robert Čoban, predsednik „Color Press“ grupe

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavljen je istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Osnivanje baleta, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju – za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici. Donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, te petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali, dolaze nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima.

Prilikom otvaranja izložbe, solistkinja Muzičke škole iz Vršca Hana Đorđević izvela je dve kompozicije na ruskom jeziku.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu (20. februara) i Novom Bečeju (27. Februara) kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*