Izložba Tereze Stamenković otvorena u Novom Sadu

Izložba slika akademske slikarke Tereze Stamenković, pod nazivom „Кrug“ otvorena je juče u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke Novog Sada.

Izložba je za posetioce otvorena u okviru kulturnog programa Češke Besede Novi Sad.

„Drago mi je što ćemo večeras svi zajedno podeliti predivan kolorit i muziku, znatiželju i zanesenost, osećajnost i ljubav, istinsku lepotu. Naša draga prijateljica, umetnica Tereza Stamenković, odazvala se pozivu besede da nam ove godine predstavi svoja autorska dela, sada sa novim zajedničkim imeniteljem, objedinjena pod imenom KRUG. Zahvaljujemo se Terezi što nam je i sada predela i prikazala, podelila sa nama deo svojih traganja, razmišljanja, želje, uspomena i lepote. Svi još pamtimo njenu izložbu „Mesta koja me pamte“, koja je realizovana pre dve godine u ovom istom prostoru i koja nas je sve nadahnula predivnim pejzažima, kolorima, prepuna emocija i ljubavi, utkanih u sećanja na naše češke korene“ – rekla je Lidija Bubnjević, predsednica Češke besede Novi Sad.

Viši kustor, direktor Narodne Biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi, Igor Vokoun rekao je da slika pejzaža Đurice, koja se nalazi na ulazu je poklon autorke biblioteci nakon izložbe „Mesta koja me pamte“, a ovaj rad simbolizuje mesto koje pamti Terezu i ne samo da je pamti, već je i uvertira u samu izložbu „Krug“, jer je serija radova Krug misaoni nastavak ciklusa koji je izlagan u istom prostoru 2021. godine.

„Ciklus Кrugova je nastao redefinisanjem Terezinog jezika likovnosti, a u potrazi za konačnim ciljem u istraživanju. Ispitujući problematiku erozije tla i tražeći model za prenošenje vizuelnog pečata – otiska pukotina u tlu, ispitujući tehnološke granice primene gipsa za potrebe stvaranja teksture, ali i težeći ka definisanju prikaza prirodnih fenomena i promena u prirodi, Tereza ulazi u jezik potpunog odsustva figuracije, koristeći se bojom kao osnovnim sistemom vrednosti. Кrug je u njenom imaginarijumu prostor unutarnje vizije i prostor čiji planetarni sistem funkcioniše na iskustvenom nivou sopstvenog razvojnog puta“ – dodao je Vokoun.

Novi Sad i Biblioteka Grada Novog Sada za akademsku slikarku Terezu Stamenković imaju posebno značenje, njen stvaralački rad zapravo je i potekao iz ove ustanove kulture. Naime, Tereza je baš u Gradskoj biblioteci Novog Sada upoznala njenu profesorku slikanja Martu Buterer – Kiš, kod koje je i stanovala tokom školovanja.

Poseban emotivni momenat večeri je bio i dolazak Terezine profesorke Marte, a ovaj susret, prvi nakon završenog Terezinog školovanja na Akademiji, bio je prepun simbolike i upečatljivih reči profesorke Marte da su Tereza, njen život i rad puni jačine.

Tereza Stamenković slikarstvo je učila kod prof. Marte Кiš Buterer, a diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 1998. godine, u klasi prof. Milana Blanuše. Zaposlena je kao profesor likovne kulture u osnovnim školama u Beloj Crkvi, realizovala je brojne edukativne radionice, kao i projekte u saradnji sa Muzejom u Beloj Crkvi, Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine i brojnim udruženjima građana. Autorka je više murala u javnom prostoru i umetničkih radionica. U svom stvaralačkom opusu prvenstveno se bavi analizom i problematikom pejzaža, usmeravajući posebnu pažnju ka prirodnim fenomenima. Izložba obuhvata noviji ciklus slika, nastao tokom prethodnih nekoliko godina.

Veče je oplemenila i mlada umetnica Marija Zorija, student harfe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Staše Marinković – Grujić i stručnog saradnika Mine Momčilović – Belić.

Publika je uživala u Marijinom izvođenju simfonijske poeme „Vltava“ i delu „Svita“ Georga Fridriha Hendla.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*