Jaletova „Mitopoetika“ našla put do belocrkvanske publike (VIDEO)

Otvaranje izložbe Mitopoetika

Izložba crteža Ljubodraga Jankovića – Jaleta „Mitopoetika“ otvorena je u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi.

Prava umetnost uvek nađe svoj put do publike, rekao je direktor Narodne biblioteka i muzeja u Beloj Crkvi Igor Vokoun i preneo pozdrave autora koji nije mogao da prisustvuje samom otvaranju, ali je pratio ceo tok postavke izložbe.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić izrazila je svoje zadovoljstvo što je Muzej u Beloj Crkvi otvorio svoja vrata za posetioce, nakon obimnih radova na uređenju enetrijera i posebno pozdravila Marka Lađušića, profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, koji je belocrkvanskoj publici pribižio rad Ljubodraga Jankovića Jaleta.

„Drago mi je što ste večeras ovde i što ste nam pomogli da naš Muzej, zahvaljujući predanom radu direktora, postane ne samo prepoznatljiv kao najstariji Muzej u Vojvodini, već i kao institucija koja neguje savremenu umetnost. Uvek ste nam drag gost, a sada već pomalo i kao domaćin koji nam pomaže u našim daljim projektima za razvoj umetnosti u Beloj Crkvi“ – istakla je Simić.

Izložba našeg profesora Ljudobraga Jankovića – Jaleta koji je bio stub naše škole u Muzeju u Beloj Crkvi je pravi primer decentralizacije kulture, jer su pred vama dela vrhunske umetnosti, rekao je Marko Lađušić.

„Mogu slobodno da tvrdim, Akademija kada je formirana, upravo su ljudi kao što je Jale, na neki način, utemeljili moju školu i profesionalizam mladih umetnika, koji su kasnije stasali. Stvarali su novi svet. Oni su kao studenti sami izgradili prostor gde su kasnije radili i amfiteatar gde je Jale predavao. Imao sam sreću da sam sa njim sarađivao dve godine i meni je posebno bilo važno što je on svoja znanja želeo da prenese, a on to i danas radi. Radi se o izuzetnom slikarstvu, izuzetnom umetniku koji će sve više i više biti bitan u našoj umetnosti“ – nagalasio je Lađušić,

Igor Vokoun, direktor Narodne bibliotke i Muzeja u Beloj Crkvi, istakao je da izložba „Mitopoetika“ predstavlja retrospektivu crteža Ljubodraga Jankovića – Jaleta.

„Izloženi radovi prikazuju opus umetnikovog stvaralaštva od 60 do 90-tih godina prošlog veka. Kroz Jaletov rad, crtež kao osnovna forma umetničkog stvaralaštva se vremenom razvijao i došao do forme slikarstva. Međutim, crtež ostaje osnova forma njegovog čitavog stvaralaštva. Značaj izlaganja ovakvih radova je višestruk. Ne samo da prikazujemo vrhunska dela savremene umetnosti, već i stvaramo bazu za mlade generacije. Kada dođu i pogledaju izložbu, ostaće im makar jedan detalj u sećanju, a taj detalj im može biti podsticaj da dolaze i dalje i posećuju neke druge izložbe“ – dodao je Vokoun.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i učenici OŠ „Marko Stojanović“ Vračev Gaj, kojima je ovo bio i prvi put da su posetili Muzej u Beloj Crkvi.

Direktor Narodne biblioteka i muzeja u Beloj Crkvi Igor Vokoun, govoreći o samim radovima i nazivu izložbe, između ostalog je rekao – Jaletovo stvaralaštvo je pre svega u domenu figuracije, prožeto jezikom mitske poetike koja govori o fenomenima civilizacijskih tekovina.

Izložba „Mitopoetika“ biće otvorena do 30. aprila i može se posetiti svim radnim danima od 8 do 13 časova.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*