Muzej u Beloj Crkvi nominovan za nagradu „Muzej godine“

Otvaranje izložbe "Bela mati" u Muzeju
Otvaranje izložbe "Bela mati" u Muzeju

Muzej u Beloj Crkvi – najstariji muzej u Vojvodini, nominovan je za nagradu „Muzej godine“, koju dodeljuje ICOM Srbije.

Muzej u Beloj Crkvi koji je osnovan 1877. godine, smatra se najstarijom muzejskom institucijom na prostoru Vojvodine. Muzej je jedinstven ne samo po starini, već i po specifičnim predmetima koje baštini, a koji se odnose na fenomene iz istorije grada, poput materijala o Banatskoj vojnoj granici, prisustvu ruske emigracije. Muzej u kontekstu opšte ideje decentralizacije kulture teži da pre svega profesionalim i kvalitetnim radom, doprinese lokalnoj zajednici istovremeno prateći dešavanja u većim centrima.

U rekonstruisanom enterijeru Muzeja u Beloj Crkvi 2022. godine nova stalna postavka zasijala je u svom punom sjaju, što je doprinelo da se belocrkvanski muzej nađe u konkurenciji za prestižnu nagradu ICOM Srbije.

Nova stalna postavka u Muzeju
Nova stalna postavka u Muzeju

Kako je rad na stalnoj postavci višegodišnji proces koji podrazumeva uključivanje predmeta iz gotovo svih muzejskih zbirki i samu selekciju materijala, stvaranje istorijskog konteksta i predočavanje kompleksne slike grada Bele Crkve predstavlja najveći postignut rezultat. Stalna postavka je sama po sebi lice ustanove za posetioce, ali je i reprezent sredine i grada u kome se nalazi, čime je odgovornost daleko veća.

Takođe, pažnju stručne javnosti zavredele su izložbe koje su priređivali u toku prošle godine, među kojima se posebno izdvojila izložba „Bela mati“, posvećena stogodišnjici dolaska ruskih emigranata u ovu južnobanatsku varošicu.

Nova stalna postavka Muzeja
Nova stalna postavka Muzeja

Za posetioce je realizovano više izložbi savremene umetnosti u saradnji sa autorima u galerijskom prostoru muzeja (Ljubodrag Janković Jale, Marko Lađušić, Velimir Vukićević, Tamara Dragan, kao i izložba skulptura savremenih japanskih autora).

Među pet nominovanih za ovu nagradu ICOM Srbija su i Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, Muzej savremene umetnosti iz Beograda, Muzej Vojvodine iz Novog Sada i Narodni muzej Šumadije iz Kragujevca.

Otvaranje izložbe "Voices of Japan" u Muzeju
Otvaranje izložbe „Voices of Japan“ u Muzeju

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*