NAŠA RIZNICA – Manifestacija „Naši slovenački specijaliteti“ (VIDEO)

Nasi slovenacki specijaliteti Pancevo

U Pančevu je održan sedmi po redu gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“ u organizaciji Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“. Ovo takmičenje bio je povod da učenici iz Slovenije posete Pančevo.

U Ekonomskoj školi „Paja Marganović“ održan je Gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“ u organizaciji Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva. Ova manifestacija sedmi put po redu u Pančevo dovela je slovenačke učenike koji su zajedno sa pančevačkim maturantima učestvovali u spremanju specijaliteta.

Ovo revijalno takmičenje je međunarodnog karaktera, a veoma je značajno iskustvo koje razmenjuju, kako učenici, tako i profesori škola iz Pančeva i Ptuja u Sloveniji, ističe Josip Veber, predsednik udruženja Slovenaca „Logarska Dolina“ i predsednik organizacionog odbora.

Direktor Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović“ Nebojša Popovski je rekao da se ova obrazovna ustanova trudi da održava i razvija saradnju sa drugim ustanovama.

Veliki broj učenika je želeo da dođe u Srbiji, ali zbog epidemiološke situacije to nije bilo moguće, kaže Tanja Harp direktorka škole za Ekonomiju, turizam i poljoprivredu iz Ptuja. Nakon revijalnog dela spremanja ukusnih jela, priređen je zajednički ručak, a za goste je organizovana i vožnja katamaranom po rekama Tamiš i Dunav koju je organzovala Turistička organizacja Pančevo.

Pored događaja u Pančevu, udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ zajedno sa članovima kovinske podružnice organizovalo je tradicionalni gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“ i u Deliblatu. Događaj je priređen u deliblatskom „Društvu sportskih ribolovaca“ na Deliblatskom jezeru koje se nalazi u sklopu Parka prirode „Kraljevac“.

Pored članova i simpatizera Udruženja, događaju su prisustvovali: konzul Republike Slovenije u Beogradu Primož Križaj, član Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji dr Milena Spremo, predstavnici Opštine Kovin, direktor kovinskog Centra za kulturu Milivoj Grčić, predstavnici Turističkih organizacija Pančeva i Kovina, kao i gosti iz Ilirske Bistrice, Beograda i Zrenjanina.

Ove godine na meniju su bili specijaliteti spremljeni po tradicionalnim recepturama iz regije slovenačkog krasa, a na kraju je bila poslužena tradicionalna slovenačka štrudla, čuvena Potica.

Konzul Primož Križaj prvi put je prisustvovao jednom ovakvom događaju i prilikom obraćanja gostima rekao je da je počastvovan što može da prisustvuje ovakvoj manifestaciji, koja je nesumnjivo od velikog značaja za slovenačku manjinu koja živi na ovim prostorima i da se slovenačka kultura i tradicija populariše i putem gastronomije. On je tom prilikom razgovarao sa prisutnim članovima pančevačkog i kovinskog slovenačkog udruženja, koji su ga informisali o aktivnostima i aktuelnim dešavanjima u Udruženju i planovima za naredni period.

Predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ i predsednik organizacionog odbora manifestacije Josip Veber rekao je da je veoma zadovoljan što se i pored složene situacije ovaj događaj ipak održao, a što je posebno značajno, bilo je i gostiju iz Slovenije.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*