Objavljen novi konkurs za kupovinu seoskih kuća

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je novi konkurs za dodelu seoskih kuća, i opredelilo još 500 miliona dinara za tu namenu. Do sada je ukupno kroz taj program kupljeno 1631 kuća u 570 sela.

Kandidat za kupovinu seoske kuće mora ispuniti sledeće uslove: da ima manje od 45 godina, da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina.

Podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova koji se odnose na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, zatim da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima nameru da živi na selu.

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Oni koji konkurišu moraju se uklopiti u budžet od maksimalno 10.000 evra, koliko daje država. Uslov je da vrednost predmetne seoske kuće sa okućnicom, odnosno kupoprodajna cena, u granicama njene vrednosti na tržištu nepokretnosti.

Neophodno je i da seoska kuća i okućnica nisu predmet sudskog spora, kao i da ne postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

Konkurs je počeo juče, a trajaće najkasnije do 1. novembra 2023. godine.

Кada oni koji konkurišu pronađu adekvatnu kuću, podnose prijavu na obrascu koju dobijaju na pisarnici u uslužnom centru opštinske uprave Bela Crkva.

Celi tekst konkursa na linku: www.mbs.gov.rs

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*