Prolećeni uspon na Zagajička brda (FOTO)

PD Karpati Zagajička brda

Na ovogodišnjoj prolećnoj akciji uspona na Zagajička brda u organizaciji Planinarskog društva „Karpati“ Bela Crkva okupio se najveći broj učesnika.

Zagajička brda su deo Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“ iako se radi o lesnim brdima, a ne peščanim dinama kao u ostatku peščare.  Nalaze se u neposrednoj blizini naseljenog mesta Grebenac. Najviši vrh 251m (po nekim izvorima – 256m) predstavlja najviši vrh opštine Bela Crkva u jugoistočnom Banatu. Ukoliko bismo izuzeli Vršačke planine i Frušku goru i njihove vrhove, Zagajička brda predstavljaju treću formaciju po visini u Vojvodini.

PD Karpati Zagajička brda

Zagajička brda su najlepša u proleće (kraj maja/početak juna) kada se pretvaraju u zeleno prostranstvo i mesto iz bajki ili Tolkinovih romana, kao i tokom oktobra gde zelena boja prelazi u zlatnu.

Obelisk sa vrha predstavlja i zaštitni znak PD „Karpati“ jer se nalazi kao centralni motiv grba Društva. Naziv Karpati, preuzeto je od turističko-planinarskog udruženja, osnovanog u Beloj Crkvi daleke 1890. godine, što bi ga svrstalo među najstarije organizacije ovog tipa na prostoru današnje Srbije.

PD Karpati Zagajička brda

„Planinarsko društvo „Karpati“ na lokalne akcije, kao što je ova, poziva kako članove Društva tako i sve zainteresovane stanovnike opštine Bela Crkva i šire. Posebno zadovoljstvo je bilo videti na stazi kako starije, koji ponosno gaze osmu deceniju, tako i roditelje sa malom decom, najmlađi član akcije bila je beba od godinu dana. Pešačenje i planinarenje sa decom od najmlađe dobi je u svetu na višem nivou, a sada uzima maha i kod nas. I naša članica društva na ovu akciju krenula je sa sinom uzrasta dve godine i uspešno su prešli celu stazu. Ovakve akcije imaju za cilj kako popularizaciju atraktivnih lokacija na teritoriji naše opštine, tako i za afirmaciju fizičke aktivnosti i socijalizacije, naročito dece, jer planinarenje podrazumeva i prihvatanje određenih pravila, kako u ponašanju na stazi, tako i o pravilima kretanja, a svakako i poštovanje autoriteta vodiča“ – kaže Uglješa Kuželka, predsednik PD „Karpati“.

PD Karpati najmladji clan

PD „Karpati“ od svog osnivanja uzelo je učešća u popularizaciji ovog prostora za pešačenje, planinarenje i uživanje u prirodi, jer pre samo nekoliko godina za ovaj jedinstveni prostor nisu znali ni mnogi stanovnici naše opštine. U tom smislu, organizuju akcije najmanje dva puta godišnje, proleće – jesen, a, nekada i u snežnom ambijentu. Zagajička brda i ceo ovaj prostor zaslužuju i bolju zaštitu i brigu svih nas.

PD Karpati Zagajička brda

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*