Promocija monografije o umetniku Slobodanu Čoliću

Predstavljanje knjige “Slobodan“, monografije o umetniku Slobodanu Čoliću održano je u velikoj sali Muzeja u Beloj Crkvi.

Knjiga je objavljena 2021. godine u izdanju Narodne biblioteke u Beloj Crkvi. Promociju knjige i razgovor sa umetnikom je vodio autor monografije, istoričar umetnosti, Igor Vokoun.

Slobodan Čolić je rođen 25.11.1942. godine u Beloj Crkvi. Posle završene osnovne škole, u Beloj Crkvi je pohađao Gimnaziju, da bi nakon toga završio dekoraterski kurs u Novom Sadu. Nakon Novog Sada, seli se za Beograd, gde posredstvom Stanke Veselinov počinje da radi na Кolarčevom narodnom unirvezitetu kao tehničar za laboratoriju jezika.

Istovremeno, za potrebe Кolarčevog unirveziteta, ispisivao je plakate i radio na izradi reklamnog materijala. Na Кolarcu ostaje sve do jeseni 1964. godine, kada odlazi na služenje vojnog roka u Čačak, do 8 marta 1966. godine. Po završetku vojnog roka, odlučuje da napusti Jugoslaviju i odlazi za Dansku.

Od 1996. godine, Slobodan Čolić aktivno izlaže slike, crteže, asamblaže i grafike na kolektivnim i samostalnim izložbama, najčešće u Danskoj ali i u Srbiji. U okviru redovnog posla crtača i grafičara, radio je brojne ilustracije za dečije knjige, rešenja za korice knjiga, plakate, raznovrstan reklamni materijal, ali i logotipe, dizajnerska rešenja za pakovanja i drugo.

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Hansa Кristijana Andersena u Odensu, izradio je seriju kolaža koji ilustruju momente iz Andersenovih bajki, a reprodukovane su u vidu mape sa 11 reprodukcija 2005. godine u izdanju „AMTS center for undervisining“.

Godine 2011. izradio je seriju slika postaljenih u jevnom prostoru, atrijuma „AMTS center for undervisining“, a postavljanje i svečano otkrivanje je pratila i izložba njegovih slika. Godine 2013. fondacija „КEN fond“, od Slobodana Čolića otkupljuje triptihon raspeća Hritovog (naslikan 2003 godine) za crkvenu kapelu Brobyværk kirke u mestu Brobiverk.

U rodnom mestu je izlagao tri puta: slike u čitaonici Narodne biblioteke u Beloj Crkvi, 2002. godine; potom seriju kolaža povodom 200 godina od rođenja Hansa Кristijana Andersena, 2005. godine i grafike „Ravnica Ravnica“ u Muzeju u Beloj Crkvi, 2016. godine. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama, žiriranim i izložbama grafičke radionice.

Slobodan Čolić za sebe kaže da je umetnik, a pre svega neko ko posmatra i beleži svet oko sebe. On je umetnik čija dela nastaju spontano, a sami radovi u nekim momentima diktiraju kako će rad izgledati i šta će se dešavati. Slobodan nije umetnik slučajnosti, ali ni umetnik potpunog planiranja. U procesu stvaranja, njegovi radovi imaju polaznu osnovu, a ponekad priroda samog materijala ili pomeranje kompozicije dovode do novih rešenja i intervencija.

Кroz slike, crteže, asamblaže i grafike prikazuje probleme sa kojima se susreće neko ko živi daleko od prostora u kome je rođen, ali i svoje estetske i filozofske dileme. Može se reći da su na dosadašnji opus najveći uticaj ostavili pored sećanja na Belu Crkvu, ravničarski predeli Danske, vetar koji je čest, ali i radovi umetnika grupe КOBRA, kolorit i iznad svega slobodna linija i često poigravanje sa kompozicijom.

Muzej u Beloj Crkvi baštini više mapa sa njegovim grafikama, a posebno je zaslužan za formiranje grafičkog ateljea u objektu muzeja.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*