Raskošne nošnje, narodne igre i pesme na festivalu “Lepota različitosti”

Multikulturalni festival “Lepota različitosti“ tokom tri dana održavanja prikazao je bogatstvo narodne igre i pesme različitih naroda i nacionalnih zajednica koje čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Ove godine festival ne samo da je imao multikulturalni karakter, već i međunarodni uz učešće gostiju iz Češke, Paname i Rumunije.

Festival „Lepota različitosti“ u organizaciji Češke besede Kruščica pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu, Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Opštine Bela Crkva i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine svečano je otvoren u petak, defileom kroz centar Bele Crkva, a nakon toga u Gradskom parku svoja umeća prikazala su kulturno umetnička društva i pevačke grupe.

Posebno iznenađenja za publiku bio je nastup Akademije folklora „Hose Korelja“ iz Paname.

Gosti iz Češke Republike iz Ratiškovice na čelu sa predsednikom ovog mesta nastupili su duvačkim orkestrom „Vesela muzika“ i folklornom sekcijom „Svatobožice“.

Drugi dan festivala „Lepota različitosti“ održan je u Kruščici, a obuhvatao je nastupe pevačkih društava, muzičkih sekcija, horova i foklornih sekcija iz Češke Republike.

Jozef Broš, zamenik ambasadora Češke Republike u Beogradu pozdravio je sve pristine goste i publiku.

Pravi praznik narodne igre i pesme priredila je grupa „Jagar“ iz Češke Republike kao i „Planski lužničani“. Nastupila je pevačka grupa Ansambla „Romaška“ iz Pančeva, orkestar udruženje „Centar tamburaške kulture Novi Sad“, hor „Bella musica“, Pevačka grupa „Ilinden“ iz Jabuke, hor „Harmonija“ iz Novog Sada, Ukrajinsko kulturno umetničko društvo „Kalina“ iz Inđije, učenici Osnovne škole „Sava Munćan“ iz Kruščice. Gosti iz Češke Republike iz Ratiškovice prikazali su lepotu cimbala uz grupu Cimbalova muzika „Malena“ i folklor grupe „Svatobožice“. Na kraju, Duvački orkestar „Vesela muzika“ svojim nastupom oduševio je publiku, posebno obradom poznate pesme „Medo Brundo“.

Kulturno umetnička društva i folklorne sekcije prikazale su svoje kvalitete u nedelju, 16.jula, kada je održano treće veče festivala „Lepota Različitosti“.

Domaćini festivala predstavnici Češke besede Kruščica kao i učesnici okupili su se najpre u Etno kući, nakon čega su defileom kroz centar sela najavli početak folklornog programa.

Nastupili su polaznici Predškolske ustanove “Anđelka Đurić” vrtić Kruščica i grupa “Rasplesani buketići” OŠ „Sava Munćan“ Kruščica. Svake godine rumunsku narodnu tradiciju na festivalu prikazuje KUD “Đorđe Košbuk” iz Grebenca sa svojim duvačkim orkestrom i folklornom sekcijom. Usledili su nastupi ansambla “Romaška” iz Pančeva, KUD “Vranovo”, KUD “Paja Marganović” iz Deliblata, KUD “Kantakuzina”,  KUD “Vukomir Vidič – Uča” iz Kusića, KUD “Sveti Nikola” Radmina iz Rumunije.

Gradsko kulturno umetničko društvo “Laza Nančić” iz Vršca po prvi put nastupilo je na festivalu i svojim koreografijama oduševilo je publiku.

Pokroviteljima i učesnicima festivala podeljene su zahvalnice, odnosno ručno napravljeni tradicionalni češki medenjaci “Pernik” u obliku kruške kao i monografija Češke besede Kruščica.

Jozef Irović, predsednik udruženja “Češka beseda Kruščica” kaže da je kao organizator festivala prezadovoljan kako nastupima, tako i odzivom publike i da je festival ove godine, za tri večeri, koliko je trajao, okupio najveći broj učesnika, ali i publike do sada.

Festival je zatvorila folklorna sekcija Češke besede Kruščica koreografijom “Devojačka igra”.

Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, festival „Lepota različitosti“ ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika kao i  očuvanje češkog kulturnog nasleđa u Srbiji.

1 Komentar

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*