Sokolska trka održana u Češkom Selu (VIDEO)

Sokolska trka održana je po prvi put u Češkom Selu u subotu 28. oktobra u organizaciji Češke besede Češko Selo, pod pokroviteljstvom Ambasade Češke Republike u Beogradu i Češkog kulturnog centra.

U cilju očuvanja nacionalnog identiteta i razvoja sporta, Česi su još daleke 1862. godine osnivali sokolska društva širom zemlje, što su kasnije preuzeli i ostali slovenski narodi.

„Rešili smo da na dan osnivanja Čehoslovačke republike organizujemo ovu trku. Želimo da imamo što veći broj dece i mladih jer je za njih najvažnije da se bave sportom. Ove godine je oko 50 učesnika, a nadamo se da ćemo sledeće godine imati i učesnike iz Češke Republike. Želimo da ovaj događaj bude jedan od većih sportskih manifestacija u našoj opštini. Zahvalio bih se Ambasadi Republike Češke u Beogradu i Češkom kulturnom centru“ – rekao je predsednik Češke Besede Češko Selo, Jovica Pal.

Na trci su učesvovali učenici tri osnovne škole: OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Dositej Obradović“ iz Bele Crkve i OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*