Smotra folklora u Kusiću

Smotra folklora u Kusiću

U organizaciji KUD „Vukomir Vidić Uča“ a pod pokroviteljstvom opštine Bela Crkva, održana je 3. Međunarodna smotra folklora na kojoj je učestvovalo devet Kulturno umetničkih društava iz Rumunije i Srbije.

KUD „Vukomir Vidić Uča“ obnovilo je rad 2013.godine nakon dve decenije pauze u Kusiću. Rukovodstvo društva organizovalo je u karnevalskoj nedelji smotru folklora, a zatim su manifestaciju počeli da organizuju zasebno u Kusiću. Oganizatori su i Novogodišnje smotre folklora u Beloj Crkvi, a redovno održavaju i godišnje koncerte polovinom januara, ipak Smotra predstavlja najveći izazov.

– Organizatori uvek zapaze i najmanji propust, ili u toku same smotre dobijamo nove ideje i trudimo se da iz godine u godinu bude bolje, rekao je Mirko Dolovac, član UO KUD „Vukomir Vidić Uča“.

Na 3. Međunarodnoj smotri folklora nastupili su članovi Na smotri su nastupili KUD iz Stare Moldave, Svinjice i Radimne iz Rumunije, a iz naše zemlje KUD iz Glavinaca, Grebenca i Bele Crkve.

– Saradnja sa društvom iz Kusića je odlična, volimo da se međusobno posećujemo, a imamo i neke zajedničke projekte. Večeras je bilo veoma lepo i dobro organizovano, tvrdi Nikola Ilić, podpredsednik opštine Svinjica iz Rumunije.

KUD Vukomir Vidić Uča ima više od 100 članova raspoređenih u šest grupa, a sa svima radi samo jedan koreograf Živa Branisavljević. Veterani su uspeli da za ovu smotru pripreme koreografiju „Srpsko crnorečje“.

– Meni je večeras srce prepuno jer je smotra uspela, učesnici su zadovoljni i sada se zaboravlja sav napor koji je bio uložen u organizaciju. Puno je planova, sledi poseta Rumuniji, a u toku leta i Bugarskoj u kojoj ćemo učestvovati na Smotri folklora, kaže Veroljub Branisavljević, predsednik KUD „Vukomir Vidić Uča“.

– Odlična organizacija, naši igrači i rukovostvo društva su za svaku pohvalu, ali smo pokazali i ovog puta i kakvi smo domaćini. Hvala opštini Bela Crkva na podršci, rekao je Siniša Stanojev, predsednik Saveta MZ Kusić.

Kusićani su ponosni na svoje igrače i srećni kada je selo puno gostiju. U toku defilea učesnika kroz selo svi su ih pozdravljali, a zajedničko kolo ispred Doma kulture bilo je posebna atrakcija.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*