„Banatski graničari“ nastupili na karnevalu u Herceg Novom (VIDEO)

Banatski granicar Praznik mimoze

Predstavnici Belocrkvanskog karnevala, karnevalska grupa „Banatski graničari“ i članovi Federacije Evropskih karnevalskih gradova Dejan Đurić i Ilija Blanuša, bili su gosti i učesnici Karnevala i praznika mimoze u Herceg Novom.

Praznik mimoze je nešto što je bilo i što će ostati prepoznatljiv deo Herceg Novog, a građani i gosti ovogodišnji jubilarni 50. Praznik mimoze okarakterisali su kao jedan od najuspešnijih do sada.

Predstavnici Srbije i Bele Crkve prisustvovali su i prezentaciji Monografije 50. praznika mimoze na kojoj je govorio gradonačlenik Stevan Katić, a učestvovo je i karnevalski orkestar kao i mažoretkinje, čiji je udruženje najstarije u ovom delu Evrope.

Karnevalska svečanost kojom se tradicionalno završava manifestacija „Praznik mimoze“, održana je 23. marta pred velikim brojem meštana i gostiju na Škveru u Herceg Novom.

Uvod u završnicu festivala bio je prijem za delegate Federacije evropskih karnevalskih gradova i predstavnike karnevalskih grupa kod gradonečelnika Stevana Katića.

Belocrkvani Praznik mimoze

Nakon toga, Herceg Novim je zavladala nepregledna kolona maškara koje su izazvale osmehe i oduševljenje, a u njoj su plesali zečevi, štrumpfovi, skeletoni, dame i oficiri, satiri, ševe, voda i vatra, marionete, godišnja doba, rajske ptice.

Belocrkvanska karnevalska „Banatski graničari“ izazvala je pozitivne reakcije jer su prikazane uniforme banatskih graničara iz sredine XIX veka, zatim kostimi dama iz visokog društva s kraja XIX i početka XX veka. Prikazano je i kolo kralja Milana koje se plesalo na srpskom dvoru, kao i scena mačevanja dva graničara.

Međunarodna karnevalska povorka imala je rekordan broj učesnika – oko 400, a okončana je tradicionalnim suđenjem i spaljivanjem krivca za nevolje Novljana u protekloj godini – Mita Kovertića. To je tracionalni običaj u Herceg Novom, kao što je na našim prostorima običaj sahrane maske u vreme belih poklada.

Belocrkvanska karnevalska grupa po prvi put je nastupila na karnevalu u Herceg Novom, a ono što je značajno je da je ugovoren nastup i u Budvi, dok će crnogosrke karnevalske grupe imati svoj nastup na ovogodišnjem Belocrkvanskom karnevalu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*