Čitalački klub Narodne biblioteke u Beloj Crkvi

Narodna biblioteka u Beloj Crkvi februara 2016. godine započela je novi vid saradnje sa ljubiteljima knjige. Naime, osnovan je Čitalački klub. Svake poslednje srede u mesecu, članovi Čitalačkog kluba sastajali su se i razgovarali o pročitanim delima.

Čitalački klub Narodne biblioteke u Beloj Crkvi čine stručnjaci iz oblasti jezika i književnosti i ljubitelji knjige. Ne teži se akademizmu, već slobodnoj interpretaciji i subjektivnoj proceni književnog dela. Razmena mišljenja i utisaka treba da poveže sve čitaoce koji posle pročitane knjige imaju šta da kažu ili uporede svoje mišljenje sa drugima.

Čitalački klubovi su i kod nas i u svetu sve popularnija forma afirmacije pisane reči na specifičan način. O mnogo se književnih dela govorilo u ovom klubu čitalaca. Od pročitanih dela izdvajamo neke: „Islednik“ Dragana Velikića, „Ukroćena goropad“ Vilijama Šekspira, „Tri čoveka u čamcu“ Džeroma К. Džeroma, „Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše“ Meri En Šafer, „Sva imena“ Žozea Saramaga, „Nesporazum u Moskvi“ Simona de Bovoara, „Кonjska usta“ Džojsa Кerija, „Кako smo proveli Dan majki“ Stivena Likoka, „Muzika jednog života“ Andreja Makina, „Raščarani svet“ Jelene Lengold, „Кamčatka“ Marsela Figerasa, „Pripovetke“ Rejmonda Кarvera, „Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici“ Rodriga Munjosa Avia i mnogih drugih, kao i pročitanih dela po izboru…

Čitalački klub Narodne biblioteke u Beloj Crkvi nije se okupljao neko vreme – od početka pandemije, pa do pre nekoliko meseci. Članovi su se ponovo okupili i klub će nastaviti sa radom. Na žalost, idejne tvorkinje ovog kluba čitalaca više nema među nama. Oprostili smo se od profesorke Radmile Gave. Od nje smo učili o umeću čitanja i pravljenju iskoraka u svojoj sredini.

„Verujem da priče nemaju kraj, jer, iako protagonista više nema, njihova dela i dalje utiču na one koji su ih nadživeli… Mi smo produžetak tih priča, kao što će oni koji dođu iza nas nastaviti naše“ – rekao je Marsel Figeras, argentinski pisac.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*