Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posetila Nacionalni savet češke nacionalne manjine

Gordana Comic Bela Crkva

Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine pripala je čast da u svojim prostorijama ugosti delegaciju novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čelu sa ministarkom gospođom Gordanom Čomić.

U prostorijama saveta u zgradi Opštinske uprave Bela Crkva održan je radni sastanak sa delegacijom koju su činili Gordana Čomić, ministarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, gospođa Olena Papuga, državna sekretarka, gospođa Ivana Antić, pomoćnica ministra i gospođa Aleksandra Rašković, šefica kabineta ministra.

Ispred domaćina, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, goste je pozdravila gospođa Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta Čeha.

U svom izlaganju predstavila je češku zajednicu u Srbiji i ciljeve Nacionalnog saveta. Podsetila je na odlične odnose češke zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom kao i pripadnicima ostalih nacionalnih zajednica. Pomenula je i predstojeći popis stanovništva u Srbiji kao i važnost slobodnog izjašnjavanja o pripadnosti.

Predsednik Izvršnog odbora gospodin Šiman Irović izneo je podatke o aktivnostima Saveta kao i predstojećim dešavanjima. Potpredsednik Saveta, gospodin Štefan Klepaček, pozdravio je tradicionalno dobru saradnju Saveta sa nadležnim institucijama i istakao da je upravo to dodatni motiv za još veće angažovanje na dobrobit češke zajednice.

Ministarka Čomić je u svom izlaganju istakla je da će uloga Ministarsta biti da omogući prisustvo manjina u javnom servisu RTS, posebno u periodu pred popis stanovništva. Istakla je značaj rezultata popisa za sprovođenje dalje politike prema nacionalnim manjinama. Takođe je izrazila svoje zadovoljstvo brojnim aktivnostima Nacionalnog saveta Čeha.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*