Hor iz Bele Crkve učestvovao na festivalu u Pragu

Gradski hor „Bella Musica“ nastupao je na XV Međunarodnom krajanskom festivalu u Pragu zajedno sa ostalim učesnicima koji čuvaju, izvode i prenose česku narodnu tradiciju.

Festival je održan od 16. do 18. septembra, a osim hora iz Bele Crkva nastupali su horovi iz Rijeke, Bjelovara, mešoviti hor iz Budimpešte i dva hora iz Ukrajine.

Prijem grupa održan je u Senatu Češke Republike u Pragu i za tu priliku pripremljen je kratak prigodni program.

Uz divan glas operske dive Markete Fassati i klavirsku pratnju Silvie Ježkove, osnivač i organizator feativala Vera Doušova, zajedno sa Senatorom Tomašom Czerninom i čelnicima Ministarstva inostranih poslova Marekom Hilom i Jiržijem Kratkim, pozdravila je prisutne goste i požela prijatan boravak u Pragu. Posebno je istakla da je jako radostna što se češka pesma i igra, kao i češka tradicija, čuva, izvodi i prenosi na buduće generacije.

Prvi nastup hora „Bella musica“ je održan 17. septembra na Staromestkom trgu, u strogom centru Praga, u crkvi Setog Mikulaša. Na repertoaru su se našle sledeće kompozicije: „Te deum“ – Šarpantje, „Humoreska“ – Dvoržak, „Kecelja“ – vojvodjanska narodna pesma, „Ma laska je“ – jazz, „Vltava“ – Karel Go, „Hosana“ – češka duhovna pesma i „Niška banja“.

Po drugi put hor je nastupio u mestu Dolnji Habri, nakon čega su organizatori podelili diplome za učešće na festivalu, a svi učesnici zatvorili su ovogodišnji festival pesmom „Ah sinku, sinku“ omiljenom kompoziciju Tomaša Garika Masarika, prvog predsednika Čehoslovačke Republike.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*