Humanost na delu – Porodici Grujić iz Dupljaje konačno zasvetlela sijalica u kući (VIDEO)

Grujici

U današnjem, savremenom dobu, teško je i zamisliti život bez električne energije. Upravo tako donedavno je živela tročlana porodica Grujić iz Dupljaje.

Ulica Grobljanska u Dupljaji, poslednja kuća. Ujedno, poslednja i u selu, iza je samo seosko groblje. Skroman porodični dom, zidova okrečenih u belo, doziđivan, pregrađivan… Vidi se nemaština, ali, i pored toga, kućerak odiše toplinom.

Ovde živi tročlana porodica Grujić. Nikola, Maja i njihov devetogodišnji sin Manuel. Na prvi pogled, isti kao i sve druge mlade porodice sa detetom u Srbiji. Manuel ide u osnovnu školu, treći je razred. Nikola radi kao nadničar po selu, sastavljaju kraj sa krajem. Međutim, imaju jednu baš veliku muku – njihova kuća ni u 2017. godini nema struju.

Porodica Grujic

Tragom ove priče, odlučujemo da ih posetimo. I nailazimo na iznenađenje. Oko kuće majstori – kopaju, razvlače kablove, ugrađuju utičnice i osigurače. Domaćica Maja nas dočekuje ispred kuće, presrećna. Kaže, njihovim mukama je došao kraj. Dojadilo im je, otišli su u Opštinu Bela Crkva, da se požale i potraže pomoć. Primio ih je predsednik Skupštine opštine, Marjan Aleksić, saslušao, obećao da će pomoći koliko može. I eto, pomoć je i stigla, radnici firme „Elektron“ im upravo uvode struju. Manuel više neće morati da piše domaće zadatke uz svetlost sveće, moći će da odgleda i neki crtani film na televiziji, baš kao i njegovi vršnjaci. Maja više neće morati da pere veš ručno, u dvorištu.

Grujici Dupljaja

Srećni su, kažu, i zbog toga što im je, u poslednjih godinu dana, uvedena i javna rasveta u ulici. Znači im i to mnogo, pogotovo zimi, kada se dete noću vraća iz škole. Ulica još nije asfaltirana, istina, ali obzirom na to da su u njoj samo dve kuće – njihova i komšijska, ni ne očekuju to, još uvek. Kažu i da im je ove godine nasut sloj šljunka u ulici i poravnat, da više nema blata. Za lokalnu samoupravu i predsednika Skupštine Marjana Aleksića imaju samo reči hvale:

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*