Inovativno predavanje za belocrkvanske voćare (VIDEO)

Predavanje na temu „Nova era poljoprivredne proizvodnje – primena agrodronova“ održano je u velikoj sali Opštinske uprave Bela Crkva. Ovaj projekat uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, realizuje „Škola plus“ Bela Crkva, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva.

Bila je to posebna prilika da se jedan deo poljoprivrednika upozna sa primenom dronova u poljoprivredne svrhe, uz najbitnije informacije o tome koje olakšice i benefite mogu dobiti uz pomoć bespilotnih letelica.

„Na moje veliko zadovoljstvo naši poljoprivrednici imaju priliku da se upoznaju sa novih tehnologijma. S obzirom da se mi našim strateškim planom razvoja definišemo kao opština koja je usmerena ka poljoprivredi i turizmu, bez edukacije nema napretka u ovoj oblasti. Zahvaljujem se „Agrodronu“ i našem sugrađaninu Vladimiru Piliću koji je dugo u ovoj priči kao potpora i „Školi plus“ koja je pravi partner u edukaciji i promovisanju novih vrednosti. Nadam se da će naši poljoprivrednici naučiti nešto novo i da će nove tehnologije primeniti u budućnosti“ – rekla je Violeta Simić, predsednica opštine Bela Crkva.

Ispred Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi „Agrodron“ Momir Alvirović je belocrkvanskim poljoprivrednicima prezentovao najnovije tehnologije u upotrebi drona u preciznoj i digitalnoj poljoprivredi.

„Ono što je najznačajnije je nova tehnolgija tretmana useva iz bespilotnih letelica iz veoma niskog leta, gde letelice prate useve i teren i veoma precizno apliciraju to sredstvo, koristeći malu količinu rastvora, što je moguće zbog preciznog doziranja i precizno podešene struje vazduha kojom se produvava ta vegetacija. Zbog toga, ove letelice mogu omogućiti tretmane onda kada klasična mehanizacija ne može ući u voćnjake i pravim trenutkom tretmana postiže se veća efikasnost i samim tim ušteda u korišćenju pesticida i radnom angažovanju. Ova tehnlogija je ekološka u pogledu miminalnog uticaja na životnu sredinu, kao i na samog korisnika“ – naglasio je Alvirović.

Ljiljana Stehlik istakla je „Škola plus“ ima za cilj da uvek nešto novo donese u opštinu Bela Crkva.

„Želimo da naši poljoprivrednici prošire vidike i saznaju najnovije tehnologije u domenu dronova. Mi smo organizacija koja radi već dvadeset godina i trudimo se da osluškujemo zahteve i potrebe okoline i napravimo neki boljitak za našu lokalnu zajednicu. Nakon teorijskog dela ove prezentacije. idemo na teren, gde će dronovi biti testirani u praksi i naši poljoprivrdenici će saznati koji su benefiti i prednosti“ – dodala je Stehlik.

Darko Ostojić, savetnik za lokalni ekonomski razvoj, istakao je opština Bela Crkva kao poljoprivredni kraj ima interes da drži korak sa najnovijim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Ova tema je vrlo zanimljiva i veoma korisna prezentacija za naše poljoprivrednike, uz stručnjake koji se time bave veoma uspešno već dugi niz godina. Mi imamo veoma ozbiljne poljoprivredne proizvođače i ja se nadam da će ova tehnologija biti i kod nas u upotrebi zbog uštede i drugih benefita“ – rekao je Ostojić.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*