Izložba slika „Ptice“ u Narodnom muzeju u Beloj Crkvi (VIDEO)

javor rasajski bela crkva

U galeriji Narodnog muzeja u Beloj Crkvi, otvorena je izložba slika akademskog slikara Javora Rašajskog „Ptice“.

Izložbu je otvorio direktor Narodne biblioteke i muzeja u Beloj Crkvi, Radovan Marković, a o delima iz umetnikovog novijeg ciklusa govorio je kustos Muzeja, Igor Vokoun.

Javor Rašajski je u svakom pogledu jedinstveni umetnik i stvaralac. Stvara prepoznatljive radove, prožete kompleksnom simbolikom na kojima je obavezno prisustvo ptica koje su osnovni motiv u slikama. U svom likovnom izrazu, kroz motive ptice i pera, ispoljava kvalitete izuzetnog crtača.

Rođen je u Vršcu 1946. godine, Akademiju za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1975. godine u klasi prof. Zorana Petrovića. Crtanje je učio kod prof. Aleksandra Lukovića, a crtež specijalizirao na postdiplomskim studijama kod prof. Zorana Petrovića. Aktivno izlaže od 1982. godine. Uradio je ili ilustrovao preko osamdeset knjiga, od kojih su šest autorskih iz oblasti ornitologije. Iz iste oblasti je objavio preko dvadeset naučnih radova.

Nagrađen je dva puta prvom nagradom na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2002. i 2004. godine, a 2007. dobija Visoku nagradu rumunske Akademije nauka i umetnosti za autorsku knjigu Ptice Banata. Grad Vršac dodelio mu je Oktobarsku nagradu 1998. i 2004. godine. Član je Matice srpske i ULUS-a. Direktor Gradskog muzeja Vršac bio je od 2000. do 2004. godine, a član Opštinskog veća Vršca zadužen za kulturu od 2008. do 2012. Živi i radi u Beogradu i Vršcu.

Izložbu možete pogledati u galeriji Narodnog muzeja u Beloj Crkvi do 16. decembra 2017. godine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*