Izložba „Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“ 9. novembra u Muzeju u Beloj Crkvi

Izložba „Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“ biće otvorena u četvrtak 9. novembra u 18 časova u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi.

Povod za ovu izložbu jeste obeležavanje tri decenije samostalne delatnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu. Postavka je zapravo retrospektiva svega onoga što su stručnjaci iz Zavoda uradili u proteklih 30 godina na polju zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa tri prostorno kulturno-istorijske celine: Staro gradsko jezgro Pančeva, Staro jezgro Bele Crkve i Istorijsko jezgro Vršca.

Autori izložbe „Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“ su arhitekta – konzervator Dimitrije LJ. Marinković i arheolog Jasna Jovanov. Povodom izložbe objavljen je i luksuzni katalog koji je uredila Grozdana Milenkov, v. d. direktora pančevačkog Zavoda. Izložbom su predstavljeni detalji zaštićenih celina u tri grada, pa ilustruje bogatstvo i različitost graditeljskog nasleđa u okviru jednog regiona. Akcenat je stavljen na antropomorfnu fasadnu dekoraciju, balkone i kibic-fenstere.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*