Međugeneracijsko druženje i brojne radionice u OŠ „Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi (VIDEO)

Osnovna škola „Dositej Obradović“ obeležila je Dečiju nedelju „Veliko srce dece Srbije“ brojnim aktivnostima, sa akcentom na međugeneracijskom druženju, kulturi i razvoju zdravih životnih navika.

Učenici mlađih razreda su sa svojim učiteljicama Sanjom, Merimom, Anđelom i Bosom, organizovali u parku Štand Dečijih prava. Učenici su prolaznicima delili flajere o dečijim pravima. Ovom akcijom podržana su decu i njihova prava, a isto tako i podsetili se i na njihove obaveze.

Učenici II1 odeljenja, sa svojom učiteljicom Jasminom Turturea, posetili su udruženje žena „Vredne ruke“ i u izuzetno prijatnom ambijentu i razmeni iskustava, podstaklo se poštovanje životnog iskustva starijih sugrađanki. Mostovi među generacijama predstavljaju simbolički susret dece i starih u cilju razvoja međugeneracijske empatije, solidarnosti i saradnje.

Кao dobri domaćini, vredne bake razmenile su znanja i veštine i uspostavili srdačnu komunikaciju sa mladim naraštajem. Deca su imala priliku da drže u rukama igle za štrikanje i heklanje, da naprave svoje prve redove sa vunicom, i da se uzbuđeno pohvale svojim stvaralačkim radom. Druženje se nastavilo uz posluženje i podelu poklona.

Učenici su realizovali i slagalicu prijateljstva. Zajedno sa vrednim mamama i starijim (a i mlađim) sestrama i bratom, slagali su umetničke, kreativne a zdrave tanjire, pod nazivom „Voćna rapsodija“. Nizali su se morski motivi, likovi životinja, junaci iz crtanih filmova, a sve u cilju isticanja dečijeg stvaralaštva i zdravih navika. Naglasak je bio i na podizanju svesti o važnosti prijateljstva i solidarnosti, podsticanju kreativnosti i izražavanja, razvoju empatije i saradnje, promovisanju pozitivnih vrednosti.

Članovi Učeničkog parlamenta su osmislili i predstavili plakat na temu „Veliko srce dece Srbije“, pripremili su slagalicu i pomogli učenicima prvog razreda da je slože uz diskusiju o dečijim pravima, obavezama, sportu, ljubavi, empatiji i drugarstvu.

Učenici prvog razreda sa učiteljicom Mirom Gašić posetili su školsku biblioteku i uz pesmu Minje Subote „Od škole do kuće“, upoznali se sa knjigama koje poseduje školska biblioteka, kao i pravilima ponašanja u biblioteci. Utvrdili su znanja stečena na časovima srpskog jezika, i podsetili se kroz rad i zadatke koja su slova do sada naučili. Učenici su poneli saznanje o važnosti čitanja knjiga – jer dete koje čita, raste u osobu koja misli.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*