Ministar Nedimović posetio Belu Crkvu (VIDEO)

Nedimovic Bela Crkva 1

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je opštinu Bela Crkva, obišao gazdinstvo Dušana Savića i tom prilikom razgovarao sa rukovodstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva i većim brojem poljoprivrednika sa područja naše opštine.

Ministar je razgovarao sa domaćinima o subvencijama i aktuelnoj situaciji u poljoprivredi i ukazao na pomoć koju poljoprivrednici mogu dobiti od države.

„Iskoristio sam priliku da ih obavestim da je, po jučerašnjim informacijama, Srbija u prvih šest meseci zabeležila izvoz u poljoprivredi i prehrambrenoj industriji od 1,98 milijardi evra, što je za 13,9 odstvo više nego u 2020. godini, koja je bila rekordna. Očigledno je da Srbija napreduje, da poljoprivreda napreduje, podsetiću vas da je taj izvoz 2010. godine bio svega negde oko 1,08 milijardi dolara, što je 2,5 puta manje nego sada. Što se tiče aktuelnih podsticaja, završamo konkurs za nabavku mehanizacija za voćarstvo i povrtarstvo, konačni rezultati biće objavljeni za sedam do osam dana. Uskoro objavljujemo isti konkurs i za stočare koji podrazumeva 50 odsto granta, 40 odsto kreditne podrške i 10 odsto sopstvenog učešća i nakon toga i za ratarstvo“ – rekao je Nedimović.

Predsednica opštine Voleta Simić istakla je značaj posete Ministra Nedimovića s obzirom da je poljoprivredna proizvodnja jedan od osnovnih pravaca razvoja opštine Bela Crkva.

„Ministar je danas u razgovoru sa poljoprivrednicima imao priliku da čuje šta su njihovi problemi, kako će se u budućnosti to rešavati. Ono što je izuzetno bitno je da smo posetili gazdinstvo Dušana Savića, voćara koji je u kontinuitetu koristio veliki broj podsticaja od strane Republike i Pokrajine, tako da je on na delu pokazao kako uz pomoć države može da se dođe i do sadnica, protivgradnih mreža, zalivnog sistema. Na ovaj način šaljemo poruku našim poljoprivrednicima da se aktivno uključe, konkuriše i da zajedno sa državom mogu postići mnogo više nego oni samostalno. Opština Bela Crkva je ove godine prvi put raspisala konkurs za nabavku sitnih poljoprivrednih alata, nije veliki iznos u pitanju – milion dinara, ali ovo je poruka da ćemo narednih godina iz opštinskog budžeta, nadam se, izdvajati sve više sredstava da pomažemo naše poljoprivredne proizvođače“ – naglasila je Simić.

Ministar se upoznao za voćarskom proizvodnjom gazdinstva Dušana Savića koji konstatno sarađuje sa nadležnim ministarstvom.

„Već 15 godina se bavim proizvodnjom jabuka na površini od 6 hektara, trudim se da gazdinstvo stalno unapređujem jer tržište to zahteva. U tome mi je Ministarstvo pomoglo, već deset godina koristim subvencije, kupio sam dva traktora i priključne mašine. Suština je da smanjim troškove, olakšam i ubrzam proces proizvodnje i da sve stignem na vreme, što je najbitnije“ – istakao je Savić.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*