Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio opštinu Bela Crkva (VIDEO)

Nedimovic Crvena Crkva

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar poljoprivrede Vuk Radojević posetili su opštinu Bela Crkva gde su razgovarali sa predsednikom opštine Darkom Bogosavljevićem i predsednikom Skupštine opštine Bela Crkva Marjanom Aleksićem. Minstar je posetio i poljoprivredno gazdinstvo Ignjata Stošića u Crvenoj Crkvi.

Prilikom obilaska porodičnog gazdinstva Stošić, Minstar Nedimović razgovarao je sa poljoprivrednicima i o planovima Minstarstva i Vlade Republike Srbije, ali i o problemima sa kojima se poljoprivrednici suočavaju i mogućnostima rešenja tih problema.

Poljoprivrednici u Srbiji će od 1. marta moći da računaju na subvencije na dizel gorivo, za šta su izdvojene dodatne dve milijarde dinara, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar je objasnio da će 60 litara dizel goriva po hektaru biti subvencinisano sa po 20 dinara po litru, a maksimalan iznos poljoprivrednog zemljišta je 20 hektara.

„Ovo će se odnositi i na ratare, i na povrtare, i na voćare, na sve vrste poljoprivredne proizvodnje“ – rekao je Nedimović novinarima nakon sto je obišao gazdinstvo Ignjata Stošića u Crvenoj Crkvi.

Ministar je naveo da poljoprivrednicima za subvencije za gorivo neće biti potrebni nikakvi fiskalni računi, već će im država automatski na bazi prijave hektara trezoru od 1. marta do 30. aprila isplaćivati i tu podršku za dizel gorivo.

„Ko podnese zahtev u roku od pet dana na njegovom računu će biti novac. Biće prosta metodologija“ – dodao je ministar.

Na pitanje novinara kakva je problematika poljoprivrednika u naseljenom mestu Crvena Crkva, Ministar je rekao da je ovo selo karakteristično po malim količinama poljoprivrednog zemljišta, a da ljudi žele da se bave poljoprivredom i proširuju svoju proizvodnju.

„Mi moramo da prevaziđemo taj problem koji postoji na osnovu postojećeg Zakona da oni ne mogu da učestvuju u prvom krugu licitacije. Ja sam se obavezeo da poradimo na tom probelmu i da to ne bude situacija u godinama koje su pred nama“ – istakao je Nedimović.

Ministar je rekao da poljoprivrednike muči niska otkupna cena. Država može da pomogne u gorivu i repromaterijalu, ali cena se formira na tržištu, objasnio je Nedimović.

„U aprilu mesecu najverovatnije ćemo doneti Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji podrazumeva ko može da bude otkupljivač, postojaće registar otkupljivača, a ne da se pojavi neko ko želi da kupi robu, a ne isplati robu proizvođačima“ – najavio je ministar poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu skoro gotove, te da je ideja da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini izdaje na duži vremenski rok.

„To je za ratare na četiri godine bar, a za stočare na osam godina, s tim što će država omogućiti preko svog posebnog fonda da se kupuje poljoprivredno zemljište za mlade po povlašćenim uslovima sa rokom otplate na 20 godina i pod povoljnom kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou” – rekao je Nedimović novinarima.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Vuk Radojević obišli su i poljoprivredne gazdinstvo Petrović Bore u Kusiću gde su takođe razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima iz ovog naseljenog mesta.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*