NAŠA RIZNICA – Slovenci u Gudurici – Cvetka Vučković (VIDEO)

Cvetka Vučković

O životu i običajima Slovenaca u selu Gudurica razgovaramo sa Cvetkom Vučković, koja se sa porodicom iz ratom porušenog sela Bojanja Vas u Sloveniji doselila 1945. godine, kada je imala svega 16 meseci.

Naseljavanje Slovenaca na prostore Južnog Banata počinje po završetku Drugog svetskog rata, 1945. godine. Tada je, iz ratom uništenih sela u Sloveniji, u Južni Banat došlo njih oko tri hiljade. Oni su doputovali železnicom, tada jedinim pouzdanim prevoznim sredstvom i naselili se u selima opština Plandište i Vršac – Gudurici, Velikom Gaju, Hajdučici, Dužinama…

U Guduricu je prvih pet slovenačkih porodica došlo 29. novembra 1945. godine. Među njima je bila i porodica Cvetke Vučković. U narednim posleratnim godinama, u ovo selo pristižu i brojne druge porodice iz Slovenije, tako da u tom periodu Slovenci predstavljaju većinsko stanovništvo ovog banatskog sela.

Međutim, više od polovine tih porodica se ubrzo vratilo u Sloveniju. Jedan od glavnih razloga je bio taj što je ovaj kraj Banata, naročito posle Drugog svetskog rata, ekonomski bio veoma slabo razvijen, i to u svakom pogledu. Falila je mehanizacija za obradu zemlje, drumovi su bili loši kao i ostala infrastruktura, fabrika praktično nije ni bilo. Mnogi Slovenci nikako se nisu mogli navići na život u takvom okruženju i uslovima, tako da se jedan broj vratio u Sloveniju, dok su se neke porodice odselile u centralnu Srbiju.

Danas je u Gudurici ostalo svega par slovenačkih porodica. O njihovom boravku u ovom selu svedoče nazivi ulica – Otona Župančiča, Prešernova, Cankareva, kao i jezik, kultura, tradicija i običaji koje oni neguju do današnjih dana.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*