Nenad Živković prvostepeno osuđen po tužbi novinara Aleksandra Čupić

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio Nenada Živkovića i Udruženje građana „Građanska akcija Pančevo“ i naložio im da tužiocu, novinaru Aleksandru Čupiću, solidarno isplate 80.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom, kao i sudske troškove.

Živković i Udruženje građana „Građanska akcija Pančevo“, prema presudi, dokazano su novinaru Čupiću naneli nematerijalnu štetu i prouzrokovali duševni bol i povredili mu ugled i čast.

Viši sud u Beogradu naložio je Živkoviću, glavnom i odgovornom uredniku medija „Pančevo Si Ti“ da izreku pravosnažne presude, bez komentara i odlaganja, o svom trošku, objavi na pomenutom mediju, najkasnije sledećeg dana od dana pravosnažnosti presude, pot pretnjom prinudnog izvršenja.

„Tužbom je traženo 300.000 dinara. Viši sud je dosudio 80.000 dinara. Nebitna je materijalna strana ove presude. Bitno je da je Viši sud, na osnovu dokaza, utvrdio da Živković ne preza da javno nanosi štetu svakome ko ne misli kao on. Ovom presudom je dokazano i da Živković nije merodavan da u drugim medijima javno komentariše društvena dešavanja, jer je subjektivan. Istu presudu očekujem i protiv portala „Panpress“ Ivane Predić, kao i protiv Fondacije „Slavko Ćuruvija“ i portala „013info“, koji su se neprofesionalno poneli, identično kao Živković. Tužbe protiv njih su zasnovane na istim činjenicama i dokazima i na istom pravnom osnovu. Očekujem i da sva novinarska udruženja prenesu ovu presudu i javno osude neprofesionalno delovanje političkih aktivista koji, poput Živkovića, sudski dokazano zloupotrebljavaju novinarsku profesiju“ – rekao je Čupić komentarišući presudu Višeg suda u Beogradu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*