Obeležen Dan oslobođenja Bele Crkve (VIDEO)

Svečanim polaganjem venaca na spomenik vojnicima Crvene armije palim u borbi za oslobođenje Bele Crkve i na spomenik žrtvama fašizma u Gradskom parku i ove godine je obeležen 1. Oktobar, Dan oslobođenja Bele Crkve.

Prvog oktobra 1944. godine vojska Crvene armije, u sadejstvu sa partizanskim jedinicama, ušla je u Belu Crkvu. Naša varoš bila je prva oslobođena teritorija u Srbiji, koja je od aprila 1941. bila pod fašističkom okupacijom nemačke vojske i njenih saveznika.

U znak sećanja na ovaj dan, vence su položili predstavnici Vojske Srbije – kapetan prve klase Srđan Srdanović, zastavnik Gabor Kočiš, stariji vodnik prve klase Bojan Talaja, predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić i predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić, predstavnik Ambasade Ruske federacije u Beogradu Mihail Generalov, predstavnici srpskog odeljenja Međunarodnog fonda duhovnog jedinstva naroda, Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika u Srbiji, udruženja ruskih kadeta, predstavnici SUBNOR-a opštine Bela Crkva i Grada Vršca, Društva srpsko ruskog prijateljstva, opštinske organizacije Crvenog krsta, profesori i učenici Tehničke škole „Sava Munćan“.

Ovaj dan nas obavezuje da se sećamo mnogobrojnih žrtava koje su ostavile neizbrisiv trag u borbi sa fašizmom, i opominje da se ovakvi sukobi, koji su doneli velike patnje, razaranja i stradanja više nikada ne ponove.

Dan oslobođenja opštine Bela Crkva u Drugom svetskom ratu svečano je obeležen i u Kruščici, polaganjem venaca na obnovljenom spomeniku vojnicima palim za slobodu.

Prvog oktobra 1944. godine u Jugoslaviju su, kroz Кruščicu, ušli borci Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koji su se, u sadejstvu sa jedinicama Jugoslovenske armije, borili sa okupatorskom nemačkom vojskom. Odneli su pobedu, dugo očekivanu. U borbama na području Jugoslavije poginulo je oko 8.000 pripadnika Crvene armije. U Кruščici ih je stradalo jedanaestoro: jedan oficir, jedan podoficir i devetorica vojnika. Svečano su sahranjeni na seoskom groblju, uz prisustvo oficira Crvene armije. Posle nekog vremena su im Narodni front i Savez boraca Кruščice podigli nadgrobni spomenik. U znak poštovanja prema palim vojnicima i podoficiru, koji su inicijalno bili sahranjeni bez sanduka, kao i oficiru – tada sahranjenom u drvenom sanduku. Godine 1962. izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka pripadnika Crvene armije i uz počast su smešteni u limene sanduke.

Uz to, zahvalni meštani Кruščice su palim borcima podigli i spomenik, za večno pamćenje i za poštovanje prošlosti, ali i za simbolični podsetnik za smer budućnosti: stalni poziv na mir, saradnju između naroda i razvijanje vrlina i zajednica u slobodi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*