Predsednik Rumunije odlikovao parohiju u Grebencu (VIDEO)

Predsednik Rumunije Klaus Verner Iohanis odlikovao je Rumunsku pravoslavnu parohiju u Grebencu ordenom za kulturne zasluge, a povodom tri veka postojanja ovog hrama.

Na svečanosti obeležavanja ovog značajnog događaja, Episkop Jeronim episkopije Dačija – Felix Rumunske pravoslavne crkve, u sasluženje velikog broja sveštenika, održao je Svetu Liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Grebencu, u prisustvu vernika i gostiju.

Liturgiju su prisustvovali Generalni konzul Rumunije u Srbiji George Dinu, predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Marjan Aleksić, konzul Daniel Bala, predstavnici Fondacija „Protopop Trajan Oprea“ Daniel Raduc i Sorin Janeš, Saveta Mesne zajednice Grebenac i ostalih udruženja iz ovog naseljenog mesta.

Orden kulturne zasluge Rumunskoj pravoslavnoj parohiji u Grebencu za značajan doprinos očuvanju pravoslavne vere, jezika, duhovnosti, rumunske kulture, etničkog identiteta Rumuna iz Republike Srbije kao i za značajne zasluge duhovno kulturnih veza sa Rumunijom, svečano je uručio Generalni konzul Rumunije u Srbiji George Dinu.

U porti Rumunske pravoslavne crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Grebencu postavljene su dve spomen ploče, a ovaj projekat je realizovala Fondacija „Protopop Trajan Oprea“.

Nakon svečane liturgije, Savet mesne zajednice Grebenac dodelio je plakete Generalnom konzulu Republike Rumunije u Vršcu Georgu Dinu, predsedniku SO Bela Crkva Marjanu Aleksiću, Jonu Čizmašu, Danijelu Raducu i Sorinu Janešu.

Fondacija „Protopop Trajan Oprea“, organizator ove svečanosti, a pod pokroviteljstvom Departmana za Rumune u rasejanju koji je u sastavu Vlade Rumune, dodelila je zahvalnice svima koji su pomogli i učestvovali u realizaciji projekta obeležavanja ovog značajnog događaja za parohiju u Grebencu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*