Šef Misije OEBS-a u Srbiji na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Jan Bratu, sa saradnicama posetio je Nacionalni savet češke nacionalne manjine. Na sastanku koji je održan u Beloj Crkvi 18. oktobra 2023. godine, razgovarao je sa predsednikom Hoc Jaroslavom i članovima Izvršnog odbora.

Misija OEBS-a u Srbiji aktivno promoviše prava nacionalnih manjina i svojim mandatom pruža podršku integraciji i zaštiti manjinskih zajednica. Кako bi unapredila proces demokratizacije, toleranciju, vladavinu prava i poštovanje OEBS-ovih standarda i ciljeva, sarađuje sa nacionalnim savetima u Republici Srbiji.

Predstavnici Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine istakli su svoje aktivnosti na očuvanju identiteta Čeha u Republici Srbiji. Ambasador je zaključio da su u svim oblastima – obrazovanje, kultura, obaveštavanje i službena upotreba češkog jezika i pisma, ostvareni značajni rezultati. Istakao je da će Misija OEBS-a nastaviti da pruža podršku prilikom primene zakona iz ovih oblasti, da prati funkcionisanje demokratskih institucija i procesa, da pruža pomoć prilikom obuke organa za sprovođenje zakona itd.

Delegacija Misije OEBS-a i predstavnici Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine obišli su Češko Selo, posetili Etno muzej i katoličku crkvu koja je posvećena Svetom Janu Nepomuku. Ukazano je da češka zajednica u Republici Srbiji neguje svoju nacionalnu i versku tradiciju, a da Nacionalni savet češke nacionalne manjine nastoji da osigura očuvanje identiteta Čeha u Republici Srbiji.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*