Solistički koncert Nikole Davida u sali Narodnog muzeja u Beloj Crkvi

Poznati belocrkvanski tenor Nikola David po drugi put je održao solistički koncert klasične muzike u prepunoj sali Narodnog muzeja, uz klavirsku pratnju Ljubice Grujić. Sve prisutne pozdravio je direktor Narodne biblioteke i muzeja Radovan Marković.

Koncertu je prisustvovala i Marija Adamov koja je napisala biografiju Nikole Davida.

„Rođen u Beloj Crkvi, 15.4.1969. godine. Već od debija na sceni Opere Srpskog narodnog pozorišta sa ulogom Bepa – Arlekina u Leonkavalovim Pajacima (u sezoni 1993/94), lirski tenor Nikola David, tada student druge godine solo-pevanja u klasi profesorke Biserke Cvejić, osvajao je čistoćom prijatnog, zvonkog i nosivog glasa i uzornom dikcijom, pokazujući izražen smisao za komiku, u kasnijim rolama i za ironično, čak groteskno (Alfred u Štrausovom Slepom Mišu, Don Polidoro u Mocartovoj Naivnoj varci).

Sezona 1996/97. donosi mu nov značajan uspeh, kada među mladim protagonistima tumači ulogu Nemorina u Donicetijevom Ljubavnom napitku, obeleživši je, kao i sve dotadašnje i buduće partije, izuzetnom pripremljenošću, pažljivom i potpunom uživljenošću, usresređen do identifikacije na vokalne, fizičke i izražajne karakteristike lika. Posle duhovitig i simpatičnog Remendada u Bizeovoj Karmen i princa Tamina u Mocartovoj Čarobnoj fruli, takođe vokalno svežeg, otvorenog i stilski primerenog (upravo su, čini se, osnovne osobine njegovih pevačkih kvaliteta ovde najbolje došle do izražaja), sledi i uspešan diplomski concert u Gradskoj kući (9. novembra 1998), a zatim i odlazak na specijalističke studije u Majnc.

Tokom čitavog školovanja u Jugoslaviji Nikola David je bio stipendista Fonda za mlade talente Melanije Bugarinović i kćerke Mirjane Kalinović-Kalin. Tamo, na Državnom konzervatorijumu Peter Crnelius, Nikola David se usavršava u klasi prof. Seada Buljubašića, nekadašnjeg studenta beogradske Muzičke akademije, kao stipendista fonda Anni Eisler Lehman. Paralelno sa specijalizacijom, a to je činio i za vreme redovnih studija na novosadskoj Akademiji umetnosti, mladi umetnik je nastupao širom Nemačke, uspešno osvajajući koncertne scene učešćem, kao solista, u velikim vokalno-instrumentalnim delima (oratorijumio, kantate, mise, rekvijemi) Baha, Kajzera, Hajdna, Orfa, Albinonija, Rosinija, Honegera, ali i solističkim koncertima uz klavir, harfu, lautu, orgulje.

Karijeru na nemačkoj operskoj sceni, Nikola David započinje kao član solističkog ansambla opera Teatra u Ausburgu, gde je veoma uspešno, dobro primljen i od kolega i od publike, lepo ocenjen u stručnoj kritici, negovao komični i lirski fah, ostvarivši u tri sezode desetak uloga (Zemlja smeška, Kavaljer s ružom, Revizor, Pajaci, Rita, Evgenije Onjegin, Tri Želje, Travijata, Slepi miš), gostujući i u operskim kućama Trira, Rajnzberga, Ajzenaha, Minhena, Desau, Švajcarskoj, s repertoarom od preko trideset solističkih partija.

Danas, Nikola David nakon javrejskih studija radi kao kantor u Minhenu. Docent je na Univerzitetu u Eslingenu i koncertira širom Evrope”.

Nikola David je koncert posvetio Melaniji Bugarinović jednoj od najpoznatijih srpskih opreskih diva, a na repertoaru su se našla i dela koja je Melanija izvodila na svojim koncertima širom Evrope. Poseban utisak na Nikolu Davida ostavilo je i prisustvo unuke Melanije Bugarinović, Svetlane Ninković iz Pančeva, na ovom koncertu.

Gost na solističkom koncertu Nikole Davida bila je Snežana Atanasković članica gradskog hora “Bella Musica”.

Belocrkvani su uživali u solističkom koncertu Nikole Davida, a poseta od preko 150 gostiju govori u prilog tome da je Bela Crkva grad sa posebim osećajem za umetnost i kulturu i da ovakvih koncerata treba biti više u našem gradu sa istorijom dugom tri veka.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*