U Beloj Crkvi obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U okviru kampanje „Bela Crkva bez barijera“ nizom aktivnosti obeležen je  3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Radionica pod nazivom Ti nisi ja, ja nisam ti, zajedno smo isti“ u Osnovnoj školi Marko Stojanović“ u Vračev Gaju istakla je prihvatanje, toleranciju, podršķu, razvoj empatije, solidarnosti, negovanje različitosti, drugarstva. Na 6 radnih punktova učenici su realizovali temu različitosti kod ljudi, biljaka, životinja, predmeta, saobraćaja i umetnosti.

Realizatori ove radionice su bile: školska bibliotekarka Jelena Stanimirov, učiteljica Snežana Đurđev, nastavnica likovne kulture Katarina Andrejić i nastavnice srpskog jezika Zorica Burmudžija i Danijela Jovanović.

“Kreativnim radovima i plakatima, dokazali smo da Bela Crkva jeste bez barijera. Manifestaciji su se pridružili i učenici iz Kajtasova na temu izražavanja slobode, da svako ima pravo na sopstvenu različitost.”- ističu u OŠ “Marko Stojanović”.

U Tehničkoj školi „Sava Munćan“ u Beloj Crkvi održano je  predavanje na temu „Signalizacija za osobe sa invaliditetom“.

Pristupivši odgovorno jer je tema vrlo ozbiljna, profesorka Biljana Milovanov je pojasnila koliko je mali procenat parking mesta za OSI (samo 5%), a 10% ispred domova zdravlja; da svi saobraćajni znaci koji važe za tipičnu populaciju, važe i za OSI, kao i pešački prelaz, ali je najveća pažnja bila usmerena na znakove pristupačnosti kojih nema u udžbenicima, a trebalo bi. Osvešćivanje da ne treba da zauzimamo mesto na parkingu ako je obeleženo za OSI; da se pridržavamo pravila, zabrana; da se i OSI postaje sekundom nepažnje, bilo je veoma značajno za sve đake saobraćajnog smera.

Sve ove aktivnosti u okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom podržalo je regionalno udruženje „Autizam Južni Banat“ sa sedištem u Beloj Crkvi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*