U Narodnoj biblioteci otvorena izložba slika Tomislava Suheckog (VIDEO)

izlozba Tomislav Suhecki Bela Crkva

U prisustvu belocrkvanskih ljubitelja slikarstva, u čitaonoici Narodne biblioteke otvorena je izložba slika vršačkog umetnika Tomislava Suheckog.

Prilikom otvaranja izložbe, direktor Narodne biblioteke Radovan Marković prisutne je upoznao sa biografijom i umetničkim opusom Tomislava Suheckog.

Priča o Tomislavu Suheckom počinje u Vlajkovcu nadomak Vršca. Tamo je 1950. godine rođen. Vlajkovac je poznat po dvorcu grofa Močonjija i po Tomislavu Suheckom, baš kao što je Grebenac poznat po Vasku Popi, a Mokrin po Miroslavu Antiću… Likovnu akademiju završio je u Novom Sadu, u klasi profesora Boška Petrovića 1979. godine, a postdiplomske studije u Beogradu kod profesora Zorana Petrovića 1985. godine. Član je ULUV-a od 1980. godine. Redovni je profesor na predmetu Metodika likovnog obrazovanja u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu. Do sada je učestvovao na oko 500 zajedničkih i 93 samostalne izložbe, od kojih su najznačajnije u Vršačkoj Konkordiji, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, u Kulturnom centru u Beogradu, u Srpskom kulturnom centru u Parizu, zatim u Modernoj galeriji u Podgorici, Galeriji „Palfi“ u Bratislavi i mnogim drugim poznatim galerijama.

Tomislav Suhecki osnivač je nekoliko likovnih kolonija. O njegovom radu snimljeno je desetak dokumentarnih filmova. Piše i objavljuje stručne radove o ulozi umetnosti u vaspitanju dece. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade i priznanja

„Da bi preneli stvari i svet oko sebe na platno, slikari sve posmatraju… Pomno posmatrajući stvari i ljude, upoznaju ih i bolje razumeju od drugih“ – rekao je direktor Narodne biblioteke Radovan Marković

“ – Ako želite da postanete veliki pesnik – rekla je Ana Ahmatova Josifu Brodskom – smislite svoju strofu. Već dugi niz godina Tomislav Suhecki traga i pronalazi svoje „strofe“. Istražuje… Ispituje… Kreativni su hrabri! I iako je njegov izraz prepoznatljiv, on ne prestaje da nas iznenađuje svojom originalnošću, koristeći sve likovne elemente: formu, obojenost slike, strukturu boje i nanose različite debljine, liniju, akcenat, kontrast… U svom bogatom opusu, autor privlači pažnju kako široke javnosti tako i poznavalaca slikarstva, zauzimajući visoko mesto u našem likovnom životu. Mi ćemo biti ponosni kada prepoznamo njegovo delo i ako se potpiše unatraške (ikcehus .t)“ – istako je u svom izlaganju Radovan Marković.

Ova izložba je mali deo stvaralaštva Tomislava Suheckog, a nastala je tako što su izabrani određeni momenti iz relativno skorijeg opusa umetnika, rekao je kustos Muzeja u Beloj Crkvi Igor Vokoun.

„Suhecki je slikar figuracije, figura je dominatna u svim njegovim delima. Vrstan je slikač ne samo u crtežu u klasičnom smislu već i na slici. Njegovi radovi su često kritika, kritika na umetnost, kritika na prostor, ambijent, sredinu i na filozofsko mišljenje koje se razvija u okviru same umetnosti“ – istakao je Vokoun u svom osvrtu na rad vršačkog slikara.

S druge strane, Tomislav Suhecki je u svom izlaganju istakao značaj Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi koji svojim radom priređuju izuzetne izložbe i neguju belocrkvansku publiku, ljubitelje umetnosti.

„Ono što je jedinstveno u mom radu, to je rukopis, svuda postoji gest, pasta i kada je u pitanju poza, akt ili portret ili kada je u pitanju tuba boje. To je moj DNK. Ono što je najeutentičnije kod slikara, nije zanat, veština da nešto liči, već kadriogram duha, srca i slobode. Moj ekpresionizam, čini mi se da je iskaz bunta i slobode.“ – rekao je Suhecki.

Umetnik je istakao da uvek rado dolazi u Belu Crkvu, koja je za njega magično mesto još iz mladih dana.

„Mogu da kažem da u Beloj Crkvi postoji poezija u svakoj uličici, trag opstajanja nekih ljudi koji su ovo mesto voleli stotinama godina. Samo treba doći u vreme kada su senke visoke, kada ulice dobijaju neku vrstu čudesa, grad metafizike, to je Bela Crkva“ – zaključio je na kraju eminetni vršački umetnik Tomislav Suhecki.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*