Učesnik čuvenog Mundijala u Montevideu Momčilo Đokić – Gusar dobio mural u Beloj Crkvi

Na zidu stadiona Fudbalskog kluba „Bak“ u Beloj Crkvi, poznati beogradski umetnik Milan Milosavljević – Deroks oslikao je mural posvećen nekadašnjem reprezentativcu Jugoslavije Momčilu Đokiću. Ovo je još jedan u nizu murala koji je nastao zahvaljujući opštini Bela Crkva i Centru za kulturu „Bela Crkva“.

Momčilo Đokić, poznatiji pod nadimkom Gusar, veliki deo svog života proveo je u Beloj Crkvi. Bio je učesnik čuvenog Mundijala u Montevideu 1930. godine. Popularni Gusar odigrao je sve tri utakmice za tadašnju reprezentaciju Jugoslavije.

Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije je na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju završila takmičenje porazom od Urugvaja sa 6:1, u polufinalu. Ipak, osvojili su treće mesto na ovom prvenstvu. Pored mnogih uspeha koji su nizali, ovi igrači ostaće upamćeni i po tome da su na prvenstvu u Montevideu pobedili fudbalsku reprezentaciju Brazila 2:1 i reprezentaciju Bolivije 4:0.

Gusar je počeo da igra fudbal 1921. u podmlatku beogradske „Jugoslavije“. Prvotimac je postao 1928. i odigrao je ukupno 272 utakmice. Najčešće je igrao na poziciji levog halfa. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 13 utakmica. Debitovao je 1930. protiv Bugarske (6:1) u Beogradu. Od dresa reprezentacije Momčilo Đokić Gusar se oprostio 13. decembra 1936. u Parizu. Prestao je da igra fudbal aprila 1940. i posvetio se državnoj službi. Radio je u Beogradu, Boru, Zaječaru, Negotinu, Nišu i Vršcu, gde je u isto vreme bio i trener. Penzionisan je kao šef računovodstva gradilišta Hidroelektrane Đerdap. Umro je 1983. godine u Beloj Crkvi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*