Uspešan start PD „Karpati“ u ovoj sezoni

PD Karpati 1

Planinarsko društvo „Karpati“ iz Bele Crkve od početka ove godine beleži veći broj članova, kao i učesnika zimskih akcija i treking lige. U odnosu na ranije godine broj članova je dupliran, a sve veći broj planinara učestvuje i na ozbiljnijim usponima.

Ove zime izdvajaju se „Bogojavljenski uspon na Beljanicu“ i „Zimski uspon na Trem“, koji je, zbog svoje dužine i visinske razlike, možda i najteža akcija ovog tipa u Srbiji. PD „Karpati“ učestvuje i u Treking ligi Srbije i Vojvođanskoj treking ligi. Takmičenje u trekingu obuhvata trčanje ili hodanje po unapred određenoj stazi, na kojoj se nalaze kontrolne tačke, za određeni vremenski limit.

PD Karpati uspon Trem
Članovi PD „Karpati“ tokom zimskog uspona na Trem (1810m)

Učešćem na prvom kolu treking lige, prethodnog vikenda na Paliću, u Subotičkoj peščari, PD „Karpati“ imao je rekordan broj učesnika, čak 20, što nije zanemarljivo u odnosu i na brojnija društva iz većih gradova.

„Ranijih godina smo imali nekoliko medalja u kategoriji veterana, a ovog puta, na startu sezone, naša nova članica i nova nada trekinga i planinarskog sporta Sofija Perišić (11) osvojila je treće mesto u konkurenciji juniorki, prešavši stazu od 15,7km. Planinari, uopšte u Srbiji, jesu ljudi različite starosne dobi, različitih interesovanja i profesionalne orijentacije, ali ih veže ljubav prema prirodi, planinama, rekreaciji i druženju, te su na planinama svi potpuno jednaki. Ne bismo preterali ako bismo rekli da su članovi „PD Karpati“ naši sugrađani „od 7 do 77 godina““ – kaže Uglješa Kuželka, predsednik PD „Karpati“.

Sofija Perisic PD Karpati
Sofija Perišić – mlada nada PD „Karpati“

U godini jubileja, kada obeležavamo prvih pet godina od osnivanja, možemo reći da smo ostavili značajan trag u nečemu što u Beloj Crkvi do tada nije postojalo, ističe Kuželka.

„Organizovali smo mnogo akcija, iza nas je mnogo uspona i zemlji i regionu, do najvišeg vrha Balkana, mnogo pređenih kilometara i više desetina učesnika. Ukoliko uslovi dozvole, u planu u narednom periodu jeste dalje učešće u Treking ligi Srbije i Vojvođanskoj treking ligi, kao i učešće na republičkim, tradicionalnim i regionalnim akcijama, kao i da naše društvo bude organizator i samostalnih akcija“ – dodaje Kuželka.

U svom radu PD „Karpati“ neguje promociju prirodnih vrednosti opštine Bela Crkva putem akcija na području naše opštine. Pre svega, to su Zagajička brda u blizini Grebenca (Deliblatska peščara), koja su postala vrlo poznata i popularna među planinarima i ljubiteljima prirode iz čitave Srbije, zatim Mali pesak (PIO „Karaš-Nera“), staze vezane za obalu Nere i Dunava i slično.

PD Karpati Ovcar
Članovi PD „Karpati“ na Ovčaru

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*