Veče narodnih igara na festivalu „Lepota različitosti“ (VIDEO)

Lepota Razlicitosti 3-1

Kulturno umetnička društva i folklorne sekcije prikazale su svoje kvalitete u nedelju, 14.jula, kada je održano treće veče festivala „Lepota Različitosti“.

Domaćini festivala predstavnici Češke besede Kruščica i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, kao i učesnici festivala okupili su se najpre u Etno kući u Kruščici, nakon čega su defileom kroz centar sela najavli početak foklornog programa.

Folkorne sekcije „Češke besede Kruščica“ i „Češke besede Bela Crkva“ nastupile su sa srpskim i češkim igrama, a KUD „Romaška“ iz Pančeva prikazao je dečije ruske igre.

Česi koji žive u češkom selu u Rumuniji, Gerniku, uvek su se trudili da održe folkor i narodne običaje, jer muzika i igra kod njih imaju jako dugu tradiciju. Tu svoju tradiciju i umeće prikazali su i nastupom u Kruščici.

KUD „Osmeh“ iz Udovice nastupili su igrama iz Leskovca, dok je Udruženje „Forum“ iz Bele Palanke prikazalo čari romske muzike i igre, na opšte oduševljenje publike. KUD „Modraček“ iz Svete Helene (Rumunija) nastupio je sa češkim igrama koje čuvaju u svom društvu.

Gosti iz Češke Republike, Folklorni ansambl „Visočan“ igraju i pevaju svuda gde ljudima donose radost, a predstavili su svoj mlađi i stariji sastav, čiji su nastupi pobrali gromoglasne aplauze publike.

Po završenom koncertu, pristupilo se dodeli zahvalnica i priznanja.

Festival je ove godine, za tri večeri, koliko je trajao, okupio najveći broj učesnika, ali i publike do sada.

Lepota razlicitosti 3-2

Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja i kulture različitih naciolnalnih zajednica, festival „Lepota različitosti“ ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*