Izložba Velimira Vukićevića otvorena u Muzeju u Beloj Crkvi

Vukicevic - otvaranje

U galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi otvorena je izložba Velimira Vukičevića pod nazivom „Pogled iz svemirskog broda“. Radi se o izložbi koja belocrkvanskoj publici predstavlja jednog od najeminentnijih umetnika na polju umetničke keramike.

Skulpture iz ciklusa „Izgubljeni u svemiru“ Velimira Vukićevića, svedoci su ne samo njegovog vrhunskog umeća rada u keramici, izrazite likovnosti definisane na oslikanim delovima, već su svojevrsna aluzija slobode, otelotvorenje lebdećeg sna. Njegovi oblaci su stabilne skulptorske forme maestralno izvajane keramike, čija definicija konačne prepoznatljivosti u islikanim završnim slojevima. Кoloristički dominantno u plavim tonovima, kontrast stvaraju delovi pozlate, ali i belina samog porcelana.

Vukicevic - detalj

Serija radova „Izgubljeni u svemiru“ govori o samom umetniku i njegovoj potrebi da na svoj jedinstven način prikaže ne samo prirodni fenomen oblaka i kosmosa, već kroz osetljiv, nežan i krhk materijal ukaže na čovekovu potrebu za večnom potragom ka ostvarenju sna. Zaobljene forme, ispresecane su ravnim i oštrim uglovima stvarajući kompaktnu celinu, dok je islikavanjem postignuta potpuna harmonija forme i kolorita. Ovakvim pristupom stvorena je komunikacija između izvajanih oštrih, geometrizovanih, formi sa nežno islikanim delovima, što čini osnovu poetike čitave serije radova. Oblaci, koji su po svojoj prirodi metamorfozni, u ateljeu Velimira Vukićevića dobijaju svoju trajno utemeljenu formu, definisanu u islikanom porcelanu.

Delo Velimira Vukićevića zauzima posebno mesto na mapi savremene keramike u Srbiji. Vrhunsko umeće rada sa porcelanom, tehnika islikavanja koja je dovedena do savršenstva kombinovanjem različitih metoda i pristupa, potvrđena je brojnim svetskim priznanjima. Njegovi radovi su izlagani na izložbama širom sveta, a pojedini primerci se čuvaju u vodećim umetničkim kolekcijama.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 30. novembra.

Vukicevic - publika

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*