Mališani „Škole plus“ u Beloj Crkvi obeležili Dan Dunava (VIDEO)

Skola Plus - Dan Dunava

Članovi „Škole plus“ u Beloj Crkvu nizom radionica na terenu obeležili su Dan Dunava. Program je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu pod nazivom „Naš lepi plavi Dunav“ a podrazumevao je edukativne radionice sa decom na obali Dunava u Staroj Planci i u ramsarskom zaštićenom području „Labudovo okno“.

U saradnji sa lokalnom samoupravom opštine Bela Crkva, na čelu sa predsednicom opštine Violetom Simić, DJUP „Belocrkvanska jezera“, OO Crveni krst Bela Crkva, „Češka beseda“ Кruščica, partnerima iz lokalnih medija, krenulo se na teren u Staru Palanku turističkim vozićem, koji je bio prava atrakcija. Gosti su bili i profesori iz Rešice, Rumunija, iz Udruženja učitelja Кaraš Severina, sa kojima „Škola plus“ ima uspešan partnerski odnos već više od petnaest godina.

„Na ovaj način skrenuli smo pažnju široj javnosti o zaštiti životne sredine i neprocenjivim prirodnim resursima koji nas okružuju. Radionice na terenu stručno je vodila profesorka Vladanka Nedeljković, roditelj. Bilo je to veoma interaktivno i zanimljivo predavanje, uz ilustracije, crteže, plakata na kojem su učenici mogli da povežu prethodno naučeno gradivo, kako bi im tema bila jasnija i smislenija. Na taj način im se upotrebno znanje pokazalo funkcionalnije u različitim situacijama. Teme radionica su bile: zaštićene biljne i životinjske vrste, riblji potencijal i riblje vrste Dunava, vrste ptica i zaštićene (endemske) vrste“ – rekla je Jasmina Turturea, predsednica NVO „Škola plus“ Bela Crkva.

Obale Dunava, okupane sjajnim suncem, mamile su prisutne da im se približe. Ručno napravljeni brodići sa eko porukama zaplovili su Dunavom. Najsnažnija poruka bila je: „Ne prljaj Dunav, on je naše najveće bogatstvo“.

Bila je ovo prilika da obrazovanje mladih, kroz neformalnu eko-školu dobije veći značaj i da kod mladih razvija ekološku svest, ekološku etiku, pripremi ih i osposobi za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, a sve u skladu sa principima održivog razvoja.

Skola plus Dan Dunava

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*