Nova stalna postavka Muzeja u Beloj Crkvi (VIDEO)

Otvaranje stalne postavke Muzeja u Beloj Crkvi

Nova stalna postavka Muzeja u Beloj Crkvi otvorena je na simboličan način, u prisustvu učenika belocrkvanskih srednjih i osnovnih škola.

Muzej u Beloj Crkvi je najstarija muzejska institucije u Vojvodini i jedna je od pet muzejskih kuća u Banatu, a nova stalna postavka pred javnošću se ona našla kao rezultat predanog rada kolektiva muzeja, podržanog od strane loklane samouprave opštine Bela Crkva.

Uloga muzeja je prvenstveno u očuvanju kulturnog nasleđa i identiteta sredine u kojoj se nalazi. Cilj svakog muzeja je očuvanje nasleđa za buduće generacije, kroz muzejske zbirke, kojima sadašnje generacije ostavljaju teret brige o vrednim predmetima, ali i kolektivnom sećanju na prošlost, budućim generacijama.

Muzej u Beloj Crkvi stalna postavka 3

„Danas otvaramo stalnu postavku muzeja. Ovaj jedinstveni zbir sećanja na prošlost grada u kome živimo, dokaz je tradicije, istorije, kulture i identiteta Bele Crkve. Prostor u kome se nalazimo ne oslikava samo prošlost grada, već govori i o pojedincima koji su zadužili svojim nesebičnim radom sve naredne generacije. U smisleno adaptiranom prostoru, izloženi predmeti su bliži oku posetioca, ali bezbedni od njegovih ruku. Predmeti su postavljeni u adekvatan istorijski kontekst, koji prate tumačenja na srpskom i engleskom jeziku. Tako muzej postaje sedište fokusa posetioca grada, turiste, ali i baza za učenje i spoznaju grada u kome živimo“ – rekao je direktor Narodne biblioteka i Muzeja u beloj Crkvi Igor Vokoun.

Muzej u Beloj Crkvi je najstarija muzejska institucija na prostoru današnje Vojvodine. Osnovan 1877. godine, muzej je u proteklih 145 godina doživeo brojne transformacije: od lokalne zavičajne zbirke koja se nalazila u zgradi Magistrata, preko zavičajnog muzeja lokalnog karaktera, do savremene muzejske institucije, smeštene u rekonstruisanom objektu, sa zbirkama koje svodoče o istorijskim okvirma razvoja Banata, Austrougarske, Jugoslavije i Srbije.

„Otvaranje stalne postavke predstavlja krunu rada na rekonstrukciji i adaptaciji objekta muzeja, koja je otpočela davne 2008. godine, zamenom dela krova, a privedena kraju radovima u prostoru stalne postavke 2021. i 2022. godine. Tokom proteklih 15 godina, adaptirani su muzejski depoi, uređena biblioteka, oformljen grafički atelje, rekonstruisana dvorišna fasada, i još mnogo toga. Tokom radova na rekonstrukciji zgrade, trudili smo se da uvek budemo otvoreni za posetioce, našu dragu publiku, a otvaranjem izmenjene stalne postavke, ponovo vas pozivamo da posetite muzej i upoznate se sa predmetima koje smo izložili“ – istakao je Vokoun.

Muzej u Beloj Crkvi stalna postavka 1

Direktor Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi Igor Vokoun simbolično je predsednici opštine Violeti Simić uručio ulaznicu sa rednim brojem jedan.

„Dugo smo razmišljali u kom formatu bi otvorili rekonstruisani Muzej i novu stalnu postavku. S obzirom da ste vi naša budućnost, odlučili smo da danas, zajedno sa vama, to uradimo na simboličan način. Vi ste naša budućnost, vi ćete učiti o našem kulturnom nasleđu, čuvati identitet našeg grada i svih naroda koji su živeli na našim prostorima. Muzej je bio jedan od prioriteta u radu od početka mog mandata, zbog značaja u očuvanju našeg identiteta i za našu budućnost. Pozvala bih vas sada da zajedno pogledamo novu stalnu postavku, a biće mi izuzetna čast što će svi posetioci i svi turisti sada doći u jedan od reprezentativnijih Muzeja u Banatu i Vojvodini“ – rekla je predsednica opštine Violeta Simić prilikom otvaranja postavke.

Učenici Belocrkvanske gimanzije i ekonomske škole, Tehničke škole „Sava Munćan“, dveju osnovnih škola „Žarko Zrenjanin“ i „Dositej Obradović“ uz stručno vođenje imali su priliku da se upoznaju sa koncepcijom i predmetima nove stalne postavke.

Muzej u Beloj Crkvi postao je jedna od reprezentativnih muzejskih kuća u Vojvodini, jedan od simbola Bele Crkve, pozicioniran na kulturnoj mapi Srbije. Vrata Muzeja su otvorena za sve posetioce, kako za Belocrkvane, tako i za goste Bela Crkve i turiste koji će tokom leta boraviti u našoj varoši.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*